Foto: AP

Borba protiv haosa

NEĆE MAJDAN U MOSKVI: Ruska vojska sastavlja priručnik protiv obojenih revolucija

Akademija Generalštaba Oružanih snaga Rusije sastaviće obimni priručnik za suzbijanje takozvanih "obojenih revolucija", dok će ruska vojska sponorisati istraživanje državnih udara provedenih putem masovnih protesta

Planeta
> 22:44h

Radi se o stvaranju jedinstvenog "seta taktika" za otkrivanje, prevenciju i suzbijanje tehnike "obojenih revolucija" - navode izvori iz Ministarstva odbrane Rusije.

Eksperti će raditi na metodi "meke moći" (udar na potencijalnog neprijatelja bez kontakta), odnosno asimetričnim operacijama te merama za jačanje ruskog političkog sistema i političke kulture među političarima, civilnim činovnicima, biznismenima...

"Naručićemo istraživanje fenomena `obojenih revolucija` i uloge vojske u njihovom sprečavanju", najavljuje ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Foto: Rojters

Na nedavnom forumu o državnim udarima zaključeno je da "obojene revolucije" poprimaju karakteristike oružanih sukoba i razvijaju se prema pravilima veštine ratovanja.

Učesnici smatraju da zapadne države intenziviraju pokušaje da nametnu "recepte za unutrašnje transformacije" drugim nacijama, bez uzimanja u obzir tradicije i posebnosti bilo koje od tih nacija.

Termin "obojena revolucija" odnosi se na državne udare koji su podstaknuti sa strane. Za njih su karakteristični široko rasprostranjeni nemiri u državama poput Gruzije, Ukrajine, Tunisa ili Egipta - navode ruski mediji.

U Moskvi napominju da je američki Stejt department samo za podršku ruskih medija i ruskog segmenta interneta "slobodnog Ru-neta" izdvojio 60 miliona dolara, za period od 2016. do 2018. godine.

Foto: AP

Organizacija novog "Majdana" u Moskvi u ovom trenutku nije moguća, ali postoji opasnost da će neke zapadne sile pokušati da destabilizuju ruske regione uoči lokalnih, parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Kopredsednik pokreta "Antimajdan", publicista i pisac Nikolaj Starikov podsjeća da su zapadni faktori već pokušali da organizuju masovne proteste u Moskvi i nizu drugih ruskih gradova posle izbora za Državnu dumu 2011. i predsedničkih izbora 2012.

Nakon tih neuspjelih pokušaja, sada se pripremaju udari na ruske regione. Meta Zapada su najnaseljeniji regioni Rusije i ekonomski jaki subjekti Ruske Federacije: Sibir, Južni Ural, Kubanj, Kuzbas i Tatarstan.