Foto: Profimedia

Posledica zakazivanja referenduma

EVROPA PREKIDA DOTOK NOVCA: Grčke banke sutra ne rade?

Odluka ECB-a mogla bi izazvati potpuni kolaps bankarskog sistema. Rok za otplatu grčkog duga ističe već u utorak, a pregovori Grčke s međunarodnim kreditorima su prekinuti

Planeta
> 13:02h

Evropska centralna banka (ECB) tokom dana bi trebalo da prekine dotok novca grčkim bankama, javlja BBC.

Očekuje se da bi zbog te odluke, koja bi mogla biti donesena u nedelju popodne, većina banaka u Grčkoj u ponedeljak mogla da bude zatvorena.

Odluka ECB-a mogla bi izazvati potpuni kolaps bankarskog sistema. Rok za otplatu grčkog duga ističe već u utorak, a pregovori Grčke s međunarodnim kreditorima, koji su sve vreme bili teški, prekinuti su pošto je premijer Aleksis Cipras odlučio da raspiše referendum o njihovim predlozima tj. merama štednje.

Referendum će biti održan 5. jula, a premijer Aleksis Cipras je u njegovoj najavi izrazio nadu da će Grci odlučno odgovoriti na ultimatume zajmodavaca. Čak 178 poslanika u parlamentu poduprlo je Ciprasov predlog, uprkos odluci eurogrupe da Grčkoj ne produži program pomoći kroz sledećih mesec dana.

Protiv održavanja referenduma bilo je 120 poslanika.

U Grčkoj se već oseća napetost i strah, a to pokazuju i redovi pred bankomatima širom zemlje. Građani žele da se dokopaju svog novca strahujući da će njihova zemlja izaći iz eurozone i da će to dovesti do potpunog finansijskog kolapsa.

Iako se grčke banke trude da osiguraju dovoljno gotovine, blizu 35 odsto bankomata u Grčkoj u subotu uvečer je ostalo bez novca.

Aleksis Cipras, Foto Fonet/AP