Foto: Fonet AP

Svečano

VIDOVDAN DA BUDE SIMBOL PREPORODA: Ovako je širom Srbije obeležen najveći srpski praznik!

Ponosni iako 28. jun pre svega simboliše srpsko stradanje, to je mit koji bi Srbija trebalo da promeni, ali ne i da zaboravi

Društvo
> 17:20h

BEOGRAD - Iako 28. jun, Vidovdan, za Srbe predstavlja pre svega podsećanje na tragediju Kosovskog boja, to je mit koji bi, kažu analitičari, trebalo promeniti. Sličnu je poruku juče poslao i premijer Aleksandar Vučić, rekavši da je ponosan što na ovaj praznik može da govori i o svetloj budućnosti Srbije zbog stranih investicija koje dolaze. Da cenimo prošlost - To su velike stvari za nas i to su Vidovdani naše budućnosti - poručio je Vučić na otvaranju fabrike memorijske pene za madrace i jastuke, koju su zajednički otvorile kineska kompanija „Helt ker“ i danska firma „Everest“. - Na današnji sveti dan, Vidovdan, mogu da kažem da smo počeli da pravimo i gradimo našu srpsku planinu - naglasio je Vučić i dodao da će u ovu fabriku biti uloženo ukupno 35 miliona evra i zaposleno 900 radnika.Analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbija mora ceniti prošlost, ali istovremeno mora izgraditi i budućnost.

Odali počast... Predsednik Nikolić i ministar Gašić polažu vence

Pogled u budućnost - Mi kao Srbi moramo da nađemo pravi odnos između prošlosti i budućnosti. Često nam se dešavalo da mistifikujemo prošlost, ali da iz tragedija koje su nam se dešavale ne izvlačimo pouke. Moramo se osloniti na iskustvo naših predaka, učiti od njih, i na osnovu naše istorije i tradicije graditi budućnost - zaključuje Anđelković dok istoričar Srđan Cvetković navodi da je Kosovski boj bio jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, ali da bi svakako kao narod trebalo da se okrenemo i pozitivnim događajima, s verom u budućnost i bolje sutra. - Taj 28. jun je za Srbe pun simbolike. Desili su se Kosovski boj, atentat na austrougarskog prestolonaslednika, dobili smo Staljinovu rezoluciju Informbiroa o stanju u KPJ, donet je Vidovdanski ustav, a uhapšen je i Slobodan Milošević. Ne smemo zaboraviti istinu, ali je možda vreme da se okrenemo i budućnosti - navodi Cvetković.

LEGENDE O KOSOVSKOM BOJU MIT: Boj na Kosovu je najvažnija srpska bitka ISTINA: Mnogo važnija po posledicama bila je Marička bitka iz 1371. Posle nje su Vizantija, Bugarska, kao i manje srpske i vizantijske državice postale turski vazali MIT: Car Lazar se svesno žrtvovao da bi za Srbe izborio carstvo nebesko ISTINA: Objektivna istorija Kosovski boj smatra tek samo jednom bitkom u nizu u tom periodu, i to bez presudnog značaja MIT: Srbi su se hrabro borili da bi sačuvali slobodu i nezavisnost ISTINA: Srpsko carstvo propalo je još ranije, posle smrti cara Dušana, a Lazar je za života priznao vrhovnu vlast ugarskog kralja i izgubio nezavisnost MIT: Vuk Branković je bio izdajnik ISTINA: Raspoloživi podaci pokazuju da su naslednici kneza Lazara priznali vrhovnu vlast sultana, kome je još neko vreme otpor pružao Vuk Branković

Poziv na jedinstvo... Amfilohije

Liturgija mitropolit Amfilofije u manastiru Gračanica CAR LAZAR I SKENDERBEG BORILI SU SE ZA ISTU STVAR Jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji obeležen je širom Srbije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u pratnji ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba VS, generala Ljubiše Dikovića, u Kruševcu je položio venac na Spomenik kosovskim junacima. Patrijarh Irinej služio je Svetu vidovdansku liturgiju u porti manastira Gračanica, a prisustvovalo joj je nekoliko stotina vernika. - Danas su oči, misao i osećanja svih Srba, ne samo u našem otačanstvu već i Srba širom sveta, na svim kontinentima, s nama duhovno ovde. Nema veće žrtve od žrtve svoga života i tela, a tom žrtvom žrtvovali su se knez Lazar i bezbroj kosovskih junaka koji su ga pratili na Kosovo polje i prolili krv i njome zalili ovu svetu zemlju - rekao je patrijarh, dok je mitropolit crnogorski Amfilohije poručio da su se car Lazar i Skenderbeg borili za isti ideal: - Ovo mesto treba da bude putokaz, pokolenjima ne samo našim nego i našoj braći Albancima. Da hodimo svi zajedno tim putem, svetim putem, putem žrtvovanja za dobro, za napredak, za ljubav prema svojim bližnjima - kazao je mitropolit.