Foto: Profim

Snalažljivi gosti iz srbije spremni da švercuju gorivo

Na Halkidikiju zatvorene sve benzinske pumpe!

Turistički vodiči su rekli da će, ako nestašica goriva potraje, ono biti dopremano iz Makedonije autobusima koji dovoze nove ture

Društvo
> 14:22h

BEOGRAD - Zbog nezapamćene finansijske krize koja je zadesila Grčku zavladao je opšti haos u toj zemlji. Ali naše turiste to nimalo nije potreslo, niti trenutno imaju problema zbog toga. - Plaže na Halkidikiju su pune i srpski turisti uživaju kao i obično. Sve radi osim benzinskih pumpi! Međutim, Grci to što su pumpe zatvorene pravdaju time što su zatvorene banke pa ne postoji mogućnost predavanja pazara. Bolji poznavaoci prilika u Grčkoj znaju da platni promet nije ograničenje jer skoro svi privatnici varaju na porezu, već je u pitanju strah od mogućeg poremećaja u nabavnoj ceni. U većim mestima pumpe su otvorene zato što su inspekcijske službe mnogo prisutnije i vlasnici bi mogli biti suočeni s kaznama - naglašava Dragan Perić, jedan od srpskih turista. Pošiljke novca On otkriva da se čak prave i planovi kako da Srbi što manje osete eventualno produbljenje krize. - Većina naših turista je preko turističkih vodiča obaveštena da će, ako nestašica goriva potraje duže od najavljenog, autobusi koji dovoze nove grupe turista doneti gorivo koje će koštati kao i na grčkim pumpama. Naravno, pošto bi sipali u Makedoniji, imali bi više od pola evra zarade po litru. Isto tako se nude usluge dostavljanja novca iz Srbije po ceni od 20 do 50 evra po pošiljci. Iz ambasade i ministarstva finansija i turizma Grčke uveravaju da turistima ništa neće faliti. Grci hrabre turiste - Mere ograničenja prometa kapitala koje je postavila vlada ne odnose se na one koji žele da obavljaju transakcije ili povlačenje novca iz bankomata koristeći debitne ili kreditne kartice izdate u inostranstvu. Postojeće zalihe goriva su sasvim dovoljne, kao i mnoštvo ostalih proizvoda i usluga i obezbeđuju uravnotežen život našim gostima - piše u saopštenju dostavljenom Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta. Iz agencije „Big blu“ ističu da turisti imaju sve neophodne uslove za lepo i bezbrižno letovanje i da nema otkazivanja aranžmana. (S. S.)

Nema panike NBS: GRČKE BANKE U SRBIJI REDOVNO POSLUJU Narodna banka Srbije saopštila je da će banke u Srbiji koje su u većinskom grčkom vlasništvu nastaviti da redovno posluju s klijentima: - Ove banke u Srbiji su strogo regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posledice - rečeno je juče u NBS.