Foto: AP

Sve stooji

GRČKA DANAS: Gazde isplaćuju radnike na ruke, banke i dalje zatvorene

Tri velike kompanije su platile svojim zaposlenima u kešu, a još jedna se premišlja

Planeta
> 18:50h

ATINA/LONDON - Najmanje tri kompanije u Grčkoj, međi kojima je i najveći prodajni lanac elektronskih uredaja isplaćuju zarade zaposlenima u gotovini pošto je u toj zemlji prošle nedelje uvedeno ograničenje podizanja novca iz banaka kako bi se sprečio mogući kolaps bankarskog sistema.

Ovakvi potezi grčkog "Kostovolosa", koji je u sastavu britanske kompanije "Diksons karfon", i druga dva preduzeća, odraz su domaće finansijske krize, pošto je Grčka zatvorila banke i ograničila iznos novca koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra (66 dolara) dnevno, piše Rojters.

Kontrola kapitala je, kako navodi britanska agencija, počela da uzima svoj danak u budžetima grčkih domaćinstva i da guši normalne tokove poslovanja mnogim preduzećima. Četiri bankarska izvora nagovestila su juče da će grčke banke ostati zatvorene najmanje do petka.

Banke su i dalje zatvorene, a na bankomatima može da se digne samo 50 evra (Foto: AP)

Portparolka Diksonsa kaže da je "Kotsovolos" prošle nedelje zaposlene platio "na ruke" i da iščekuje da vidi šta će biti ove sedmice. Još dve velike kompanije koje posluju u Grčkoj takođe su deo ili cele plate zaposlenima isplatili u "kešu", dok treća razmatra da zaposlenima ponudi sličnu opciju za sledeću isplatu krajem meseca, rekli su za Rojters izvori upoznati sa situacijom koji su želeli da ostanu anonimni.