Foto: Printskrin/N1

Nezapamćen skandal na komemoraciji

(VIDEO) PREMIJER U POTOČARIMA: Vučić pogođen kamenom u glavu

Predsednik Vlade Srbije nosio je cvet na reveru i bio je veoma smiren dok su trajale prozivke i zvižduci okupljenih. U napadu su mu slomljene naočare. Razularena masa uzvikivala Alahu ekber

Politika
> 07:54h

POTOČARI - Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je oko 13 sati napadnut kamenom u glavu u Potočarima, tokom komemorativnog skupa povodom 20-godišnjice zločina u Srebrenici, javlja izveštač Kurira s lica mesta. Razularena masa urlala je "Alahu ekber" i "Idi kući četniče". Premijeru su u napadu slomljene i naočare.

Nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obeležje, premijer Alekskandar Vučić napadnut je iz mase raznim predmetima.

http://www.youtube.com/watch?v=iZ6phBSDvVg

Deo prisutnih je uzvikivao je "Vučiću napolje", a kako je javila TV N1 viđen je i transparent "Za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana". Iz dela mase na premijera Vučića je bačen neidentifikovani predmet, a pojedini mediji javili su da je reč o kamenju, patikama, blatu...

Foto: N1 printscreen

Jedan član delegacije pokušao je premijera da zaštiti kišobranom, ali je on to odbio.

U tom trenutku reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je potom pozvao mnoge prisutne da ostanu dostojanstveni u svom bolu.

"Nemojmo dozvoliti onima koji su bol prouzrokovali da danas budu ovde iznad našeg dostojanstva. Ostanimo dostojanstveni kao muslimani to je naša obaveza prema našoj veri", rekao je Kavazović nakon što je došlo do incidenta sa srpskom delegacijom kada je premijer Aleksandar Vučić izviždan. Kavazović je pozvao prisutne koji su, kako je rekao došli da klanjaju dženazu (ukop) svojoj braći i sestrama, da svoja lica okrenu ka Kibli (Meki).

(Ekipa Kurira/Tanjug/N1/Nezavisne novine)

SRAMNI NAPAD U POTOČARIMA Lukač: Vučić dobio više udaraca kamenjem Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas u Potočarima zadobio više udaraca kamenjem, nakon incidenta uspešno je evakusan zajedno sa članovima delegacije ka Skelanima, na granici Srbije i BiH, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

"S obzirom na to da smo očekivali ovako nešto mi smo ubacili jedan broj ljudi u civilu u masu i oni su odmah reagovali kada je krenuo napad na premijera Vučića", kazao je Lukač.

Dogodilo se, rekao je, ono što smo očekivali i na šta smo upozoravali. Kamenje je, kako kaže Lukač, letelo sa svih strana, Vučić je dobio više udaraca i polomljene su mu naočare.

Udarce kamenjem zadobili su i pripadnici policije i obezbeđenja srpske delegacije, precizira Lukač i dodaje da se u svemu tome uspelo da premijer Vučić bude blagovremeno izvučen iz mase.

"Oni su potom ušli u vozilo i bezbedno krenuli ka granici, Skelanima", rekao je ministar policije Srpske. Objasnio je da se slično dogodilo i predsedniku Slovenije Borutu Pahoru, koga je takođe policija zaštitila i sprovela da Policijske stanice u Srebrenici.