Foto: Zorana Jevtić

Oduševljen: Britanska zvezda navija za Srbina

TOM ODEL: Uživam kad igra Novak Đoković

VATRENI FAN: Zvezda drugog dana festivala Egzit Tom Odel priznaje da kao veliki ljubitelj književnosti retko gleda televiziju, ali da ne propušta mečeve srpskog teniskog asa

Exit 2018
> 03:38h

Dvadesetčetvorogodišnja britanska pop zvezda Tom Odel oduševila je publiku drugog dana festivala Egzit svojim emotivnim, ali i energičnim nastupom na Mejn stejdžu. Plavokosi miljenik nežnijeg pola, koga je koleginica Lili Alen svojevremeno uporedila s Dejvidom Bouvijem, u ekskluzivnom intervjuu za Kurir otkriva da je veliki fan najboljeg svetskog tenisera Novaka Ðokovića, kao i da inspiraciju za nove pesme crpi iz dela velikana svetske književnosti, u kojima neizmerno uživa. Prvi put si u Srbiji, kako ti se dopada? - Dobro je biti ovde, osećam se sjajno. Stigli smo dosta kasno večeras, pa nisam imao prilike da vidim grad. Ali sam zato gledao Novaka Ðokovića. Navijaš li za njega? - On je sjajan, odličan teniser, zaista uživam u njegovoj igri. Šta znaš o festivalu Egzit? - Svi koje poznajem rekli su mi da je ovo dobar festival i baš sam želeo da nastupim ovde. Bio sam siguran da će to biti sjajan nastup. Odlučio sam da izvedem nekoliko starih pesama, ali i neke s novog albuma koji pripremam. Sviđa mi se što sviram u dobrom terminu, kada je publika već dobro zagrejana. Posle uspeha tvog debi albuma „Long Way Down“ rekao si da je slomljeno srce najbolje za pisanje pesama. Da li je i dalje tako? - Nisam više siguran u to. Čini mi se da je to baš bilo davno i da više ne verujem u to. U svakom slučaju, to se odnosilo na moju prvu ploču.

Znači li to da nove pesme ne nastaju kao posledica tvog ličnog iskustva? - Veoma mnogo čitam i to me zaista inspiriše. Momci tvojih godina obično ne čitaju baš mnogo ili se bar misli tako. Šta je tvoja preporuka? - Volim američke pisce, naročito Foknera, svakako preporučujem roman „Buka i bes“. Volim i rusku književnost, „Lolita“ Mihaila Bulgakova je veoma zabavna. Naravno, uživam i u engleskoj književnosti, Grejem Grin je baš dobar. A Hemingvej je verovatno moj najdraži pisac. Znam da moja generacija mnogo više gleda televiziju, ali ja biram knjige jer zahtevaju da se angažuješ, aktiviraju maštu i emocije mnogo više. Dobra knjiga daje ti sve. Britanska muzička kritika nije ti baš naklonjena, NME je objavio mnogo ružnih stvari o tvojoj muzici. Da li te to pogađa? - Uopšte ne. Svetu je teško udovoljiti.