Foto: Profimedia

Vrelo grčko leto

DOMAĆI ZADATAK ZA CIPRASA: Evo šta Grčka mora da uradi za treći paket spasa

Reforme moraju da počnu odmah, ove nedelje svi - i Atina i EU - moraju da usvoje sve zakone

Planeta
> 19:06h

BRISEL - Treći "paket spasa", dogovoren tokom maratonskih pregovora Četvorke - Grčka, Francuska, Nemačka i EU - nema odredbu o privremenom izlasku Atine iz evrozone, ali ona dobila težak domaći zadatak.

Dve tačke su najvažnije: dogovor o posebnom fondu imovine Grčke (vrsta monetizacije) sa sredstvima iz kojih će se smanjivati grčki dug i zakoni koje po hitnom postupku grčki parlament mora da usvoji do srede.

Aleksis Cipras mora da progura sve zakone kroz grčki parlament do srede (Foto: Reuters)

Faj posebni fond od 50 milijardi grčke imovine (dobijene privatizacijom) biće u Grčkoj, a ne u Luksemburgu, što je bio kamen spoticanja. Iz tog fonda 50 odsto biće upotrebljavano za smanjivanje duga, a ostalo na dokapitalizaciju banaka. Jedan deo grčka vlada može da upotrebi za investicie.

Tako je Grčka s jedne strane dobila mogućnost da povratiti poverenje kreditora i investitora, a s druge strane priliku da razgovara o reprogramiranju duga ranije nego što je bilo predviđeno.

Angela Merkel takođe mora da progura zakone kroz Bundestag (Foto: AP)

Evo kako će sve to izgledati:

1. Grčki parlament mora da potvrdi sporazum i do srede da usvoji zakone da bi se odmah počelo s reformama.

2. Evrogrupa će na telekonferenciji (verovatno u sredu uveče) odobriti dogovor. Sporazum moraju da odobre i parlamenti nekih članica EU, uključujući Nemačku. To treba da se završi do kraja sedmice.

3. Evrogrupa ovlašćuje institucije da započu da pregovaraju s Grčkom o novom paketu pomoći. Procenjuje se da će se to otegnuti na ceo avgust.

EU ima da nađe način da Grčka premosti period od dospeća rata do dobijanja pomoći (Foto: Shutterstock)

U međuvremenu svi nadležni rade na premošćavanju sporazuma: naime, Grčkoj će tokom leta dospeti rate teške više od 7 milijardi evra, a pare od trećeg paketa neće moći da dobije do kraja avgusta, pa institucije EU već danas počinju da traže način kako da pomognu Atini da premosti taj period.