Počivaj u miru

IZGUBILA BITKU: Petri (3) je bilo bolje dva dana pre smrti

Petra Cvetković, čije je lečenje od retkog kancera ujedinilo Srbiju, preminula tokom terapije u bolnici u Đenovi

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Trogodišnja devojčica Petra Cvetković, za koju je cela Srbija sakupljala novac i svim srcem navijala da se izleči od neuroblastoma, retkog i teškog kancera, preminula je u subotu u bolnici u italijanskom gradu Ðenovi. Samo dva-tri dana pre smrti nesrećna devojčica osećala se odlično i lekari su bili zadovoljni reakcijom na terapije. Nažalost, to je bilo samo varka. Aleksandar Šapić, osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd i predsednik istoimene opštine, koji je aktivno učestvovao u prikupljanju pomoći, kaže da ga je ova tužna vest veoma potresla. Lažna nada - Tako smo se borili za nju, a sad nas srce boli. Kad su nam se, pre samo nekoliko dana, njeni roditelji javili iz Đenove, oduševile su nas lepe vesti - Petra je bila živahna, lekari su bili veoma zadovoljni reakcijom na terapiju i svi smo se nadali da će oporavak nastaviti takvim tokom. Zatekla nas je ova druga vest - kaže Šapić. Na pitanje da li država snosi deo odgovornosti za ovakve ishode, pošto zbog nedostatka novca deca kasno odlaze na lečenje, on odgovara: - Ja tu temu ne bih otvarao. Postojala je potreba za fondom koji će pomoći u takvim slučajevima, i to je činjenica. Bilo je mnogo bolesne dece, a nisu imali novca za lečenje u inostranstvu, zato smo i napravili fond. Nažalost, tačno je i da je bačena senka na humanitarni rad u Srbiji, da su postojale zloupotrebe. Mi smo tu da takvu praksu promenimo. Kad smo juče pozvali Petrinu tetku Aleksandru Petrović da joj izjavimo saučešće, ona od suza nije mogla da dođe do reči. Veliki bol - Očajni smo. Očajni. Molim vas, nemojte me ništa pitati, ne mogu da dođem sebi. Shvatite me i oprostite mi - kroz suze je rekla ona. Transport u Beograd i dan sahrane, kako smo saznali do zaključenja broja, još nisu organizovani, ali trebalo bi da budu što pre. Petrini roditelji i dalje su u Đenovi, a juče se nisu javljali na telefon.

Aleksandar Šapić OSTATAK NOVCA DAĆEMO DRUGOJ DECI Sav novac koji je ostao od lečenja male Petre biće zaveden i raspoređen drugim mališanima koji čekaju na teške operacije, kaže Aleksandar Šapić. - To će se sve videti na sajtu fonda Novi Beograd. Do sada je preko njega sakupljeno ukupno milion evra, a izlečeno više od 40 dece - kaže Šapić.

REAGOVANJA Dušan Milisavljević, poslanik DS Želim da izjavim duboko saučešće porodici. Ana Štajdohar, pevačica Kao nož u srce. To je jezivo. Ne postoji ništa gore od smrti deteta. Ova vest mi je probola srce. Jelena Maćić, šminkerka E, Srbijo... sve se ku.. iš a deca ti umiru!

Operisana tri puta OGNJANOVIĆI PETRI DONIRALI 120.000 EVRA Petra je za samo mesec dana operisana tri puta u američkom gradu Memfisu, ali ni to joj nije pomoglo Plan je bio da se u Đenovi uradi presađivanje koštane srži, zračenje i imunoterapija Za lečenje u Italiji bilo je potrebno 120.000 evra, kao i novac za troškove oporavka Ljudi su svakodnevno slali SMS poruke i uplaćivali novac na račun 4. marta ove godine roditelji pokojne Tijane Ognjanović, Jelena i Nebojša, uplatili su 120.000 evra za njeno lečenje od novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za pokojnu Tijanu 10. marta Petra je otputovala u đenovsku bolnicu s roditeljima Tamo je, u aprilu, i proslavila svoj 3. rođendan Prošle nedelje Petrino stanje se poboljšalo 11. jula Petra je preminula