Foto: Keele.ac.uk

Najmalađi pronalazač

NAUČNICI POTVRDILI: Tinejdžer (15) pronašao novu planetu!

"Jako sam uzbuđen jer sam pronašao novu planetu i impresioniran sam što ih možemo otkriti na tolikoj udaljenosti", izjavio je Tom

Planeta
> 21:52h

I dok se mnoge srednjoškolske prakse završavaju ispijanjem kafe u obližnjem kafiću ili potpisivanjem dnevnika prakse već nakon prvog "radnog" dana, ovaj 15-godišnjak je na svojoj praksi otkrio novu planetu.

Tom Vag imao je praksu na Fakultetu Keele tokom koje je primetio sićušnu tačkicu u svetlu zvezde udaljene 1.000 svetlosnih godina od Zemlje. Bio je to znak da se na tom mestu nalazi nova planeta koja obritira oko zvezde u našoj galaksiji.

"Jako sam uzbuđen jer sam pronašao novu planetu i impresioniran sam što ih možemo otkriti na tolikoj udaljenosti", izjavio je Tom koji danas ima 17 godina.

Trebalo je da prođu dve godine kako bi se zaista dokazalo da je ono što je Tom ugledao – nova planeta.

Iako su astronomi širom sveta dosad pronašli preko 1.000 planeta, Tom je najverovatnije najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom.

"WASP software je impresivan, omogućio mi je da pretražujem stotine drugih zvezda u potrazi za onom koja ima planete", kaže Tom.

Planeta je iste veličine kao Jupiter, ali obiđe svoju zvezdu za samo 2 dana što olakšava uočavanje planete. Još nema ime iako je International Astronomical Union započela s provođenjem takmičenja kako bi se svim van-sunčevim planetima dala imena.

Tom se raduje što će dati predlog i za svoju planetu.