Foto: Parobrod

Ustanova kulture opštine Stari Grad

5 VRHUNSKIH KULTURNIH DOGAĐAJA: Parobrod slavi peti rođendan!

Parobrod slavi peti rođendan, a to znači da je vreme za pet sjajnih kulturnih događaja

Pop kultura
> 00:00h

U nedelji jubileja, petog rođendana Ustanove kulture gradske opštine Stari grad, ali i jednog od najboljih kulturnih centara, Parobrod vam, tim povodom, poklanja 5 događaja.

1. "OPASNE VEZE“ petak 24.07. 20.30h

Kao prvo i najvažnije u koprodukciji sa Filmstreet-om, Parobrod teatar na Tašmajdanu u petak 24. jula: koncert za dva klavira i dva glumca, ili pozorišna predstava sa 2 klavira i 2 glumca "Opasne veze“ po tekstu Šoderloa de Lakloa. Muziku u ovom svojevrsnom performans-mjuziklu uradio je LP duo, a Sonja Lončar i Andrija Pavlović po prvi put nastupaju i kao glumci uz zvezde predstave Aleksandru Janković i Vladu Aleksića. Opasne Veze sadrže u sebi svu filozofiju svirepe ljubavi, svu zloupotrebu uma, u jednom dokonom i dotrajalom svetu uvelog srca i tupelih osećanja .

Markiza de Mertej i Vikont de Valmon, ljubavnici koji žive za ljubav, a nesposobni da vole, tipični su predstavnici tog društva, perverzna bića kojima je duh iskvario I skamenio srce. Oboje uživaju kvareći jednu bezazlenu devojku, nastoje da sredstva kojim uproprašćuju svoje žrtve budu što složenija i neobičnija, naslađuju se gledajući kako se njihova žrtva koprca u tragičnoj borbi koja je slama i uništava. Filmstreet, letnji festival uličnog bioskopa nakon uspešnog eksperimenta da filmu pridruži i Beogradu nedostajući segment konkurencije pozorišta na otvorenom, organizuje pretpremijeru ove predstave, koja će svoj pozorišni život nastaviti na jesen, ali je svakako najveće letnje iznenađenje.

2. “SNIPPETS of Serbia” – EMA FIK ponedeljak 20.07. 20h

Kao drugo i ne manje bitno u ponedeljak 20. jula – Parobrod Vam poklanja izložbu sezone, paralelno sa promocijom knjige putnih ilustracija “Snipetts” Eme Fik, Amerikanke na privremenom radu u Srbiji, ili ako je suditi po količini njene očigledne ljubavi, i našem trajnom boravku u njenom srcu. Jer od rodne Luiziane preko Novog Pazara do Beograda, Ema je poput Rebeke Vest, Jovana Cvijića, Veselina Čajkanovića složila mozaik komadića sopstvenih impresija u antropološki prikaz Srbije danas. Od hrane i ljudi, orijentalnog i vizantijskog, do svakodnevnog i dekorativnog, od kulture življanja do umetnosti. Mediji su već donosili prikaze njene autentičnosti i originalnosti, šira javnost će po prvi put moći da sagleda ceo dnevnik, konačno da ga sebi i priušti, kupovinom svežeg izdanja u Parobrodu. Otvaranje i promocija, Ponedeljak 20.07. u 20h, - traje do subote 26.07.

3. PUT U PLZEN I PRAG

Treće u saradnji sa Kancelarijom za mlade Stari grad, Parobrod je po 7. put , vođa puta u osmu EU prestonicu kulture (čiji je opština Stari grad, pokrovitelj puta) Plzen, bonus Prag glavni grad Češke od 27. do 31.avgusta. Čak četrdeset mladih ljudi upravo imaju priliku da na otvorenom konkursu koji teče od 1 jula i traje do 7. avgusta, da se kroz ovaj vid neformalnog obrazovanja, zato što su deficitarni ljudski resurs centralne BG opštine, upozna sa različtim iskustvima koja će im pomoći da se kasnije etabliraju na prestoničkoj kulturnoj sceni kroz različite lične i kolektivne inicijative, institucije i manifestacije. Ideja je da se u našoj sredini promovišu multikulturalne vredednosti i transformacija industrijske arhitekture u kreativnu industriju, paralelno se reafirmacijom klasičnih vrednosti kod mladih ljudi. Preko 100 putnika od 2010. do danas putovalo je u Esen, Dortmund, Duizburg, Turku, Talin, Helsinki, Gimaraeš, Bragu, Porto, Košice, Lublin, Bratislavu, Trst, Đenovu, Tulon, Aix, Arl, Marselj, Umeu i Stokholm, a o tome je snimljeno čak 6 dokumentaraca koji su imali svoje prikazivanje na nacionalnom servisu. 4. “OFF” U PAROBROD BIOSKOPU petak 17.07. 20h
Jednako kao što Parobrod slavi 5. rođendan, Parobrod bioskop slavi prvi, a u godini iza sebe prikazao je 6 domaćih igranih premijera i 2 dokumentarna filma (Varvari, Neposlušni, Travelator, Najlepša je zemlja moja, Spomenik Majkl Džeksonu, Jednaki, Ničije dete i Moj zanat i Koča Popović) kao i 12 „Trezor“ omaža srpskim i jugoslovenskim glumcima. Počev od petka 17. jula, svakog radnog dana do kraja meseca od 20h i ceni ulaznice 200din, prikazivaće se novi film Predraga Stojića „Off“ – svojevrsni domaći odgovor na svetsku franšizu Fast and furious, u kome glavne uloge tumače Nikola Đuričko i Ljubomir Bandović, dok fotografija Dalibora Tonkovića daje Beograd u dosad neviđenoj vizuri. Sedma umetnost na domaćem planu dobila je ovim sedmim po redu filmom, svoj bioskop u centru grada i u kontinuitetu prikazivanja. Distribucija Kon Film.

5. "SAV TAJ DŽEZ“ – FILMSTREET sreda 15.07. 20.30h

Kao što je Filmstreet najpoznatiji derivat Parobroda, brend koji ga je nadrastao, tako je i jazz scena “Das Boot” najambiciozniji projekat. Tamo gde je Parobrod bio ledolomac pa remorker domaće muzičke scene, preuzeo je na sebe flagship međuprostor između jednom godišnje "Beogradskog festivala jazz-a" i trenutnog mainstrema prestoničkog klabinga. Kao što je nesebično protekli vikend uslužno ustanovio nulti dnevni park jazz fest “Matija Ban” na Banovom brdu, Das Boot i Filmstreet, sutra u sredu 15. jula, gerliski kao na svom počektu prikazuju obaveznu lektiru film Boba Fosija sa Roj Šajderom i Džesikom Lang, na ćošku Kapetan Mišine i Jevremove, “Sav taj džez”, kao i kada smo se na istom mestu pre tačno 5 godina sakupili da ponovo otvorimo Centar za kulturu Stari grad, pod logičnim imenom Parobrod.