Gotika

SATANISTIČKI OBRED: Iz porodične grobnice ukradena lobanja reditelja horor filma Nosferatu

Lobanja nemačkog reditelja Fridriha Vilhelma Murnaua, koji je ostao zapamćen po filmu "Nosferatu" iz 1922, prvom ostvarenju strave i užasa koje je ikada snimljeno, ukradena je iz porodične grobnice na groblju Stahndorf, pored Berlina, javljaju nemački mediji

Pop kultura
> 00:40h

BERLIN - Prema policijskom izveštaju, počinioci su očigledno ciljano ukrali lobanju reditelja, budući da su kovčezi Murnauove braće, koji se takođe nalaze u grobnici, ostali netaknuti.

U izjavi za dnevni list "Bild", upravnik groblja je rekao da se krađa najverovatnije desila izmedu 4. i 12. jula.

Policija, koja je pokrenula istragu, ne isključuje mogućnost da je krađa delo poklonika crne magije i satanista. Pored grobnice su pronađeni ostaci voska, što navodi na zaključak da su paljene sveće u okviru nekog obreda.

Foto: Printscreen

Jedan od najpoznatijih predstavnika ekspresionizma u filmskoj umetnosti, Fridrih Vilhelm Murnau (1888-1931) je snimio dvadesetak dugometražnih filmova, među kojima su najpoznatiji "Nosferatu" i "Faust".

Međunarodnu slavu stekao je 1924. filmom "Poslednji čovek". Dve godine kasnije pozvan je u Holivud gde je osvojio tri Oskara za film "Zora". Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Kaliforniji, nekoliko dana pre premijere svog poslednjeg filma "Tabu".

Njegovo telo je kasnije preneto u Nemačku i sahranjeno na berlinskom groblju.