Transparentnost protiv

ZLOUPOTREBE: Ministarstvo štiti starlete sa diplomatskim pasošima

Diplomatskim pasošem hvalile su se i Vanja Hadžović, nekadašnja mlađa savetnica dok je Ivan Mrkić bio ministar inostranih poslova, a koja je dospela u javnost zahvaljujući golišavim fotkama

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Već duže vreme diplomatske pasoše poseduju devojke koje se u medijima pojavljuju kao starlete, pa je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost zatražio od Ministarstva spoljnih poslova imena svih osoba koje uživaju ove privilegije, a ne zaslužuju ih. Uprkos zvaničnom zahtevu, Mario Spasić, generalni sekretar ovog saveta, kaže da je odgovor izostao. Ladno odbijeni - Nedopustivo je da se vrše zloupotrebe i da starlete imaju diplomatske pasoše! Iz Ministarstva spoljnih poslova pisanim putem su nas obavestili da nisu u mogućnosti da nam dostave tražene podatke jer navodno to ne dozvoljavaju odredbe Zakona o putnim ispravama i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - kaže Spasić za Kurir. Odgovor je potpisala Roksanda Ninčić, državna sekretarka u MSP, za koju se takođe spekulisalo po medijima da je na sumnjiv način došla do te pozicije. Pisalo se da nije primljena preko javnog konkursa, kao i da nema položen diplomatski ispit. Suzavcem na policiju Podsetimo, diplomatskim pasošem hvalile su se i Vanja Hadžović, nekadašnja mlađa savetnica dok je Ivan Mrkić bio ministar inostranih poslova, a koja je dospela u javnost zahvaljujući golišavim fotkama. Zatim, Nevena Ljubić Lojović, plesačica i glumica u epizodnoj ulozi serije „Selo gori, a baba se češlja“, kao i Dušica Jevđenović, poznata po tome što je nedavno mahala diplomatskim pasošem, nasrćući suzavcem na policajce koji su hteli da je privedu. Kada smo pozvali Ninčićevu, spustila je slušalicu čim je čula da je zove novinar, a onda se nije javljala. (S. S.)

Mario Spasić ŠABIĆU, POMOZI Spasić kaže da će nastaviti da traži odgovore. - S obzirom na to da postoji osnovana sumnja da je izvršena zloupotreba, podneli smo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja. Ne možemo ćutati i gledati kako niskomoralne osobe uživaju diplomatske statuse.