Foto: AP

ZAISTA ĆE VAS PRATITI POGLEDOM!

Ako vam se dopada Mona Liza, ova vest će vas oduševiti!

Mnogi koji su videli jednu od najpoznatijih slika u istoriji umetnosti kažu da su imali osećaj da ih Đokonda prati pogledom i da se u jednom trenutku smeši, a u drugom mršti. Sada konačno svi mogu da vide njenu mimiku.

Pop kultura
> 17:38h

Dok je slikao Mona Lizu, Leonardo da Vinči pokušao je da joj udahne život i uspeo u tome. Međutim, današnji umetnici pokušavaju da njegovu zamisao pomere korak napred. Danas, zahvljajući tehnologiji, u prilici smo da vidimo Mona Lizu kakvu do sada nismo videli. Interaktivna verzija Da Vinčijeve slike omogućava Mona Lizi da okreće glavu, pući usne, diše i mršti se. Projekat „Živa Mona Liza“, kako ga nazivaju u Francuskoj, koristeći veštačku inteligenciju transformiše boje sa slike u pravo, živo, pokretno umetničko delo. Cilj ovog projekta jeste da vidimo Đokondu upravo onako kako ju je video Leonardo da Vinči u trenutku kada je slikao njen portret. Interaktivna slika uz pomoć senzora prati pokrete u prostoriji i u skladu s njima reaguje i menja raspoloženja. Za razliku od originala koji je izložen u Luvru, digitalizovanu verziju Mona Lize će svaki ljubitelj umetnosti moći da ponese sa sobom. Tim koji stoji iza ovog projekta, a čini ga 40 tehničara i umetnika, planira da proizvede digitalizovanu verziju Mona Lize u raznim veličinama i oblicima, pa čak i u formatu priveska za ključeve. Idejni tvorac projekta Floran Aziosmanof smatra da će na ovaj način i Mona Liza moći da prati promene u svojoj okolini.„Sam Leonardo je želeo da ona izgleda živo, a mi smo njegovu nameru pomerili korak unapred. Ovo je primarno umetnički projekat, čiji je cilj da svakom omogući da u svom vlasništvu ima remek-delo.“ Stručni tim će raditi i na tome da karakter Mona Lize evoluira, da se menja i napreduje. Pitanje da li je digitalizovana umetnost korak unapred ili unazad, kao i da li interaktivna Mona Liza usavršava i remeti Da Vinčijevu zamisao ostaje otvoreno i podložno subjektivnom mišljenju. Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ: Gde je zaista kršten Isus Hrist? Zašto starimo? Možemo li to da sprečimo?
Neobične navike nekih od najvećih mislilaca Koliko se promenio izgled dnevnih soba tokom godina? (VIDEO) MAPA: Šta ljudi u Evropi traže da kupe?