Foto: Beta AP

Otkazan događaj povodom Teslinih dana

OPASNO: Svetleći lampioni mogu lako da sruše avion!

Trebalo je da 1.000 svetiljki poleti u zabranjenoj zoni aerodroma, pa je dovoljno da samo jedna upadne u motor i izazove nesreću

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije zabranio je puštanje 1.000 svetlećih lampiona u Zemunu koje je u četvrtak uveče bilo planirano povodom Teslinih dana jer je to moglo da dovede do nesreće! Ovaj događaj je podržala „Elektroprivreda Srbije“, a organizovao ga je Balkan medija tim, škola za medijske talente koju je pokrenula Olivera Jovićević, voditeljka RTS. Zbog opasnosti i ugrožavanja bezbednosti vazduhoplova i putnika puštanje lampiona je u poslednji čas otkazano. Kobni leteći objekti - Deo u Zemunu u blizini bivše Železničke stanice, gde je planirano održavanje manifestacije, spada u zonu LYR8, u kojoj je zabranjeno prisustvo svih letećih objekata koji nemaju zvaničnu dozvolu od nadležnih. Razlog za to su blizine vojnog aerodroma u Batajnici i aerodroma „Nikola Tesla“ i činjenica da avioni i helikopteri prilikom sletanja i uzletanja mogu biti vrlo nisko. Svaka druga, neprijavljena letelica mogla bi da izazove opštu opasnost u vazduhu i na taj način ugrozi avion, posadu, putnike - priča izvor Kurira iz Kontrole letenja. Dovoljno je samo da, dodaje on, deo lampiona uleti u motor, ili da se iznenada stvori ispred letilice, pa da nastane veliki problem. Iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo potvrđuju da su lampioni mogli da budu kobni: Ozbiljna pretnja - Lampioni zbog svojih performansi, doleta i sve učestalijeg korišćenja mogu da predstavljaju ozbiljnu pretnju bezbednosti vazdušnog saobraćaja, posebno kada se lansiraju u delu vazdušnog prostora koja se posebno kontroliše i u kojem se odvijaju letovi civilnih vazduhoplova. Pojedine države su zbog mogućnosti izazivanja požara na zemlji i ometanja bezbednog odvijanja vazdušnog saobraćaja zabranile ili drastično ograničile upotrebu ovih lampiona. Pod zonom LYR8 spada gotovo ceo Beograd, a iz Direktorata savetuju da se uvek kontaktiraju nadležne službe. (S.S.)

Balkan medija tim NISMO ZNALI DA JE OPASNO - Događaj smo prijavili svim komunalnim preduzećima, opštini Zemun, MUP, pa i vatrogasnoj brigadi. Niko nam nije ukazao da je potrebna dozvola od direktorata, niti da je to zabranjena zona - kaže Goran Popović, direktor Balkan medija tima, a Olivera Jovićević je kratko rekla: - Ja nisam vlasnik Balkan medija tima, dobili ste zvanično komentar od direktora.