Bliski saradnik dvojice predsednikovih savetnika

BUGARSKOG TAJKUNA ČUVAJU NIKOLIĆEVI LJUDI: Tomin drug duguje za struju dve milijarde!

Cvetan Vasilev, vlasnik „Srpske fabrike stakla“, sarađuje s Nikolićevim savetnicima Predragom Mikićem i Pavlom Bašićem, a pominjalo se da će on pakovati predsednikovu rakiju „tomovaču“

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Cvetan Vasilev, bugarski tajkun i većinski vlasnik „Srpske fabrike stakla“, koja duguje 20 miliona evra za gas i struju, blizak je saradnik dvojice savetnika predsednika Srbije Tomislava Nikolića - Predraga Mikića i Pavla Bašića, a na otvaranju novog proizvodnog pogona u Paraćinu gost mu je bio i sam šef države. I ne samo to. Upravo je Vasilev trebalo da „pakuje“ Tominu rakiju „tomovaču“. Prema pisanju medija, Mikić i Bašić sarađuju s Vasilevim, kome je premijer Aleksandar Vučić poručio da treba da se stidi zbog računa koje je nakarikao - više od dve milijarde dinara - i koje uporno odbija da izmiri. Vasilev je postao većinski vlasnik „Srpske fabrike stakla“ u martu 2012. godine. - Vasilev se bahato ponašao, pravio je dugove, nije plaćao račune, računajući na to da uvek može da se pozove na ljude bliske šefu države. Međutim, premijer je odlučio da stane tome na put jer ga ne interesuje ko stoji iza koga - kaže izvor Kurira. Upravo je Nikolić u februaru prošle godine zvanično otvorio novu tehnološku liniju L5 za proizvodnju ambalažnog stakla, u koju je Vasilev uložio više od 20 miliona evra. Takođe, u medijima se spekulisalo da upravo staklara u Paraćinu šefu države pravi prvu seriju flaša u kojoj će biti spakovana čuvena „tomovača“. - Bašić je član Saveta za privredu predsednika Nikolića, dok mu je Mikić i blizak prijatelj. Postupak za zaštitu „Tomine domaće“ i „prave Tomine“ rakije pokrenula je firma „Trgomen nekretnine d.o.o.“ iz Ratine kod Kraljeva, u kojoj je Mikić suvlasnik, zajedno sa ofšor kompanijom sa Devičanskih ostrva - navodi izvor Kurira. Konzorcijum „Glas industri“, na čijem je čelu Vasilev, preuzeo je od „Srbijagasa“ 63 odsto vlasništva u „Srpskoj fabrici stakla“ za 35 miliona evra, a obavezao se da će investirati u izgradnju nove fabrike stakla i modernizaciju stare. Međutim, dugovanja su dostigla 20 miliona evra, zbog čega je EPS najavio da će im isključiti struju, a menadžment staklare uzvratio je kritikama da će to izazvati ekološku katastrofu. Međutim, iz Vlade im je poručeno da „spinuju“ priču i da dugove moraju da plate. U Predsedništvu Srbije nisu odgovarali na pozive i SMS Kurira. (D. L.)

Predrag Mikić

Ko je Vasilev STRAHOVAO OD LIKVIDACIJE Vasilev je, inače, jedan od najbogatijih Bugara. Odlukom suda u Sofiji zaplenjeni su mu računi sa više od 3,7 milijardi dolara, a za njim je raspisana i poternica Interpola zbog pronevere. U septembru prošle godine predao se institucijama u Srbiji, jer je, kako su preneli hrvatski mediji, dobio dojavu da mu se sprema likvidacija. Apelacioni sud u Beogradu u martu je ukinuo rešenje o izručenju i naložio da se ponovi postupak utvrđivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je tražila Bugarska.