Foto: Profimedia

Put ka Evropi

VULIN: Migranti su zajednički problem Srbije i EU

Iako nismo učestvovali u kreiranju tog problema, moraćemo da učestvujemo u rešavanju, jer ako Srbija ne bude deo rešenja, biće problem, rekao je Vulin

Politika
> 14:36h

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija i EU, iako naša zemlja još nije članica, imaju zajedničke stavove, ideje, ali i probleme, i kao primer naveo pitanje migranata - problem koji dele Srbija i EU.

"Iako nismo učestvovali u kreiranju tog problema, moraćemo da učestvujemo u rešavanju, jer ako Srbija ne bude deo rešenja, biće problem", rekao je Vulin otvarajući u Beogradu prvi sastanak zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva (JCC) između Srbije i EU.

Taj odbor će pratiti napredak Srbije i davati preporuke vladi i institucijama EU. Vulin rekao je da je ovaj skup korak na evropskom putu i način da vlada komunicira sa civilnim društvom, dodavši da JCC predstavlja i način komunikacije EU i Srbije, kako bi evropska zajednica prihvatila naše stavove, razumela naše probleme i način na koji građani vide proces evropskih integracija i položaj Srbije u EU. “

Ovo nije samo sastanak, ovo je put da i civilno društvo pomogne zemlji svojim uticajem, autoritetom u EU i da ukaže na probleme i traži pomoć”, rekao je Vulin.

Vulin je rekao da će se zajednički konstultativni odbor baviti pitanjima evropskih integracija, ali i socijalno-ekonomskim dijalogom, odnosom civilnog sektora prema društvu i državi. Zajednički konsultativni odbor civilnog društva (JCC) između Srbije i EU čini 18 članova i reprezentativnih poslovnih, radničkih i drugih interesnih grupa.

To telo osnovano je u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i omogućava da civilno drustvo prati napredak Srbije na putu ka EU i daje preporuke vladi i institucijama Srbije i EU.