Foto: Profimedija

Da bi se lepo proveli

AMERI SAVETUJU TURISTE: Evo šta je zabranjeno kad letujete u Dalmaciji!

Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa je dobro paziti u saobraćaju

Pop kultura
> 17:18h

"Što se u Hrvatskoj sme, a što ne" naziv je članka poznatog Channel Travel s preporukama za turiste koji prvi put posećuju naše susede. Ističu kako je sa preko 1.200 ostrva, azurnom bojom čistog mora, pitoresknim selima i bogatom istorijom prava meta turista.

Lokalci voze agresivno pa treba paziti u saobraćaju, svako mesto ima svog sveca i feštu, a Hrvati su posebno osetljivi kada ih poredite sa Srbima, savetuju turiste

Izbegavajte vozove, idite na autobus Za razliku od drugih EU zemalja gde se najlakše prevozi vozom, Hrvatske Željeznice će vas lako zbuniti i bolje je ići autobusom.

Ne dirajte im u svece U Hrvatskoj je preko 90 odsto katolika i vera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mesto ima svog sveca zaštitnika i odličnu feštu koju priređuju na dan tog sveca, koji je neradni - pa treba paziti i na radno vreme prodavnica. Posebno poštuju Bogorodicu.

Ne zovite Hrvatsku Jugoslavijom Rat koji je završio 1991. i kojim je Hrvatska stekla svoju nezavisnost još je živ u glavama mnogih. Kroz istoriju su često bili pod tuđom vladavinom - od mađarske, turske, austrijske, italijanske do jugoslavenske, a ako ju povežete sa Jugoslavijom, lako ćete im "podići nerve". Takođe, dobro je izbegavati da ih poredite sa Srbima, jer je to za neke još vrlo osetljiva tema.

Lokalci ludo voze Dobro je iznajmiti automobil u brojnim agencijama koje to nude, a to lako možete napraviti i online. Većina Hrvata vozi automobile s ručnim menjačem, pa ako želite automatik to morate posebno naglasiti. Vožnja s mobilnim je zabranjena i novčano kažnjiva. Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa je dobro paziti u saobraćaju.

Posetite ostrva Ostrva su nešto što svakako vredi posetiti u Hrvatskoj, a najbolji način da dođete na njih je malim brodićima koje možete iznajmiti, ili pak s trajektom ili katamaranom.

Slobodno se skidajte, osim u blizini crkvi Ako ste u iskušenju da skinete gornji deo bikinija - slobodno! Velik broj kupača na hrvatskim plažama su nudisti. Na gradskim plažama se takođe se možete kupati u toplesu, ali pripazite gde hodate obnaženi, nemojte ni u blizini crkve.

24sata.hr