Foto: AP

Samo sećanja

MEDVEDEV UPOZORAVA: Ukrajina će se raspasti kao Jugoslavija ako ne bude mudra

Mladi se danas jedva sećaju Jugoslavije, nadam se da se za neko vreme nećemo na isti način sećati da je nekad postojala država koja se zvala Ukrajina, kaže premijer Rusije

Planeta
> 15:12h

MOSKVA - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da će Ukrajina dožveti sudbinu Jugoslavije ako ne postigne kompromis i okonča rat u Donbasu.

"Istorija vam je takva, okrutna i vrlo brza. Vratiću se na nedavne događaje. Hajde da pitamo omladinu u Rusiji, na primer, da li pamte državu Jugoslaviju? Verujem da se većina mladih jedva seća da je ta država postojala na mapi Evrope. Istovremeno, svi znaju - putuju, druže se, vole - zemlje nikle na ruševinama te bivše države. Bio je to veoma težak, mučan, bolan proces koji, nažalost, nije mirno prošao", izjavio je Medvedev RTV Slovenije.

Premijer Rusije je dodao da se Jugoslavije priseća u nadi da u nadi da se "za neko vreme nećemo na isti način sećati da je nekad postojala država koja se zvala Ukrajine".

"A opstanak Ukrajine u ovom trenutku zavisi od mudrosti, strpljenja, takta, sklonosti ka kompromisu i spremnosti da se pregovara sa svima onima koji donose odluke na teritoriji Ukrajine. Mislim na vlasti u Kijevui političke snage na jugoistoku", rekao je on.

"Problem Ukrajine je u tome što su u nekom trenutku pojedine države poželele da u njoj upravljaju i usmeravaju razvoj događaja. Svi znamo šta se dogodilo", zaključio je Medvedev.