Foto: Stefan Jokić

Izbegavaju odgovor

OVO JE NAJSKRIVENIJA TAJNA U SRBIJI: Ko sve spava u državnim gajbama!

Društvo za iznajmljivanje nekretnina (Dipos) raspolaže imovinom u vlasništvu Srbije, ali godinama odbija da otkrije po kojim cenama i kome tačno iznajmljuje objekte

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Društvo za iznajmljivanje nekretnina (Dipos), koje raspolaže državnom imovinom, ne samo da krije pravi broj nekretnina koje izdaje već godinama odbija da otkrije ko i po kojim cenama spava u državnim vilama i stanovima! Izveštaj državnih revizora otkriva da se mnoge nekretnine izdaju ispod tržišne cene, dok se pojedini stanovi i lokali koriste i nakon što je ugovor o zakupu istekao.

Stan od 57 kvm 144 evra Strahinjića Bana 47

Velike prevare Tako je, recimo, ugovor o zakupu stana u Gospodar Jovanovoj ulici 39-41 u centru Beograda prestao da važi 2003, a stanar je nastavio da živi u njemu bez plaćanja rente. A primera je još... "Dipos i Zdravstvena ustanova „Avicena primal“ zaključili su 14. maja 2008. Ugovor o zakupu vile na adresi Generala Anrija 1 u Beogradu, površine 292 kvadrata uz mesečnu zakupninu od 1.500 evra bez PDV. Na zahtev zakupca, a uz saglasnost Direkcije za imovinu, zakupnina je smanjena na 1.000 evra. Kao razloge Dipos je naveo tešku finansijsku situaciju zakupca, ali dokazi koji potvrđuju osnov za smanjenje zakupa nisu dostavljeni", piše u izveštaju.

I on iznajmljivao vile... Mohamed Dahlan, Palestinac koji je radio za Mosad

Niko im ne može ništa I mnogi državni stanovi izdaju se po bagatelnim cenama. Kao primer se navodi stan od 57 kvadrata u elitnoj beogradskoj ulici Strahinjića Bana na broju 47, koji se rentira za svega 144 evra mesečno, koliko košta zakup garsonjere od 20 kvadrata u predgrađu.

Pozvali smo Dipos, ali nisu hteli da Kuriru otkriju imena onih kojima iznajmljuju objekte. Samo su nam rekli da nisu upoznati s primedbama Državne revizorske institucije.

Ministar Vujović PRODAJU SE SAMO ZAPUŠTENE ZGRADE IZ PERIODA SFRJ Mreža za restituciju u Srbiji uputila je otvoreno pismo ministru finansija Dušanu Vujoviću povodom pripreme nacrta zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u državnoj svojini. Mreža je izrazila zabrinutost kako će se prodaja sprovesti ako država i ne zna šta sve ima od nepokretnosti niti kontroliše njihovu upotrebu. "Reč je o prodaji objekata koji nisu funkcionalno povezani sa operativnim funkcionisanjem države. To su objekti mahom nasleđeni iz perioda bivše Jugoslavije. Ti objekti se pretežno nalaze u Beogradu, gde država ima samo troškove, a održavanje nije rađeno 20 godina", izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.