Opasno tajno društvo

LOBANJA I KOSTI: Oblikuju novu generaciju vladajuće elite u SAD

Organizacija iznedrila brojne senatore, novinare i biznismene, a ovom tajnom redu pripada i animirani negativac Mister Berns iz „Simpsonovih“

Planeta
> 23:10h

Tajna društva vladaju svetom, tvrde teoretičari zavera, a jedna od najčuvenijih takvih organizacija jeste udruženje Lobanja i kosti. Ta grupa, stvorena na Jejlu 1832, iznedrila je pojedine američke predsednike, potpredsednike, senatore, novinare i biznismene, a pripada joj i animirani negativac Mister Berns. Verovatno zbog popularnosti priča o ovom studentskom društvu, ali i važnih pozicija koje su njegovi članovi dostizali kasnije u životu, jedni ih smatraju važnim ogrankom iluminata, drugi udarnom pesnicom novog svetskog poretka, treći pravim vladarima iz senke...

Od njega je sve počelo... Vilijam H. Rasel

Moćno udruženje U svakom slučaju, iako se naziva tajnim društvom, postojanje društva Lobanja i kosti baš i nije tajna. Red, kako vole sebe da nazivaju, sigurno je moćna organizacija i bez sumnje su među onima s najdužim stažom. - Svake godine, otkad su društvo 1832. osnovali Vilijam H. Rasel i Alfonso Taft, bira se 15 mladih studenata Jejla koji će s vremenom postati članovi tog društva. Imajući u vidu skoro zastrašujuću elitu koja je stvarana u Redu, kao i teorije zavere koje su to pratile, tvrdi se da kontrolišu sve, od iluminata i novog svetskog poretka do establišmenta Istočne obale. Međutim, šta god bile teorije i u šta god neko verovao, ovo društvo stvarno postoji i dosad je ispunjavalo svoju kritičnu ulogu pretvaranja nezainteresovanih potomaka vladajuće klase u moralno ozbiljne lidere sledeće generacije - piše Majkl Koen u knjizi „Teorije zavere u američkoj istoriji“.

Sumnja se da su došli na vlast uz pomoć tajnog društva... Bivši američki predsednici Džordž Buš stariji i Džordž Buš mlađi

Zanimljiva lista Prema tvrdnjama onih koji znaju dovoljno toga o ovom društvu, dodaje on, članovi grupe dužni su da napuste prostoriju ako ih neko upita bilo šta o Lobanji i kostima. - Bez obzira na to, lista članova koji su javno povezani s Redom je zanimljiva i uključuje političke lidere Vilijama Hauarda Tafta, Henrija Luisa Stimsona i čak trojicu političara iz redova porodice Buš - Preskota i dva Džordža. Veze koje Red ima nisu zanemarljive. Jejl je već dugo univerzitet na kojem CIA regrutuje svoj kadar, ali članovi Lobanje i kostiju povezani su i s nekoliko vrlo ozloglašenih grupa - Savetom za spoljne odnose, Trilateralnom komisijom i Bilderberg grupom - piše Koen. Način biranja i učlanjivanja ljudi nisu poznati, pa je i dalje tajna da li su istinite priče o tome da izabrani brucoši moraju da leže goli u mrtvačkom sanduku, ili šta je to misterija broja 322. Ipak, priče o tome da je odnos pridošlica u grupi sa starijima intiman i ispovedan, potvrđeno je iz mnogo izvora.

Tajna lobanje... Poglavica Džeronimo

Grobnica najveća tajna - Sadržaj grobnice, prostorije u kojoj se obavlja inicijacija, takođe nije poznat. Prema legendama, u njoj se čuvaju lobanje apačkog poglavice Džeronima (koju je nabavio Preskot Buš) i Panča Vilje. Navodno, novi članovi dobijaju i poklon od 15.000 dolara čim ih odaberu, a uz to stiže i obećanje o prihodu do kraja života. Govori se i da imaju ostrvo na reci Sen Lorens, gde se svake godine okupljaju. Prava nagrada, ipak, stiže tek nakon diplomiranja, kada preko Reda dolaze u kontakt s najmoćnijim i najuticajnijim ljudima na svetu. S takvim delovanjem Lobanja i kosti prerastaju iz univerzitetskog bratstva u jednu od najmoćnijih organizacija - tvrdi Majkl Koen. Prema tvrdnjama pojedinih istoričara, ovo društvo je od osnivanja privlačilo pažnju javnosti, pa su mnogi pokušavali da otkriju istinu o njima. Tako je grupa Red dosijea i šape u septembru 1876. uspela da uđe u grobnicu i tamo otkrije okultne simbole, gomilu kostiju i lobanja, portrete osnivača, kao i čudne nemačke slogane o smrti, zahvaljujući čemu je i zaključeno da je reč o američkom ogranku iluminata. Sledeći upad u najsvetije mesto Reda dogodio se skoro vek kasnije, kada nije pronađeno ništa zanimljivo. Ipak, mnogima je zanimljivo to što je, iako nikad nije zvanično priznao vezu s grupom, Džordž Buš stariji odmah posle pobede na izborima u Beloj kući organizovao prijem za braću iz organizacije kako bi im zahvalio što je postao prvo naftni magnat, zatim direktor CIA, a onda i predsednik SAD.

Osvedočeni pripadnik Društva... Gospodin Berns iz Simpsonovih

Dinastija u Beloj kući - Njegov sin i bivši predsednik Amerike Džordž Buš mlađi takođe je jedan od članova društva. Kad su ga u intervjuu 2004. pitali o članstvu u grupi, odgovorio je vrlo jednostavno: „To je tolika tajna da o njoj ne smemo da govorimo“ - piše Majkl Njuton u Enciklopediju teorija zavere. Ne zna se da li je njihov uticaj zaista toliko značajan kao što pojedinci tvrde, ali to što su dali mnogo moćnih političara i biznismena dovoljno govori o snazi grupe i njihovom cilju - stvaranju nove generacije vladajuće američke i svetske elite.

Tajni establišment LANCI UTICAJA U knjizi „Tajni establišment Amerike“ Entoni Saton ističe sposobnost Lobanje i kostiju da uspostave vertikalne i horizontalne lance uticaja i obezbede sebi kontinuitet i dostojni konspirativni nivo. Tako dolazi do povezivanja najmoćnijih porodica u Americi, kao što su Vitni, Pejn, Kenedi i Buš.

Prijem žena BARBARA PRVA Zbog prilično seksualizovane inicijacije Reda i bratskog vezivanja, članovi društva opirali su se prijemu žena u tu organizaciju. Međutim, na kraju su ipak popustili i krajem 20. veka to se promenilo. Jedan od prvih ženskih članova Lobanje i kostiju postala je Barbara Buš, ćerka Džordža Buša mlađeg.

Progresivni MEĐU PRVIMAOTVORILI VRATA AFROAMERIKANCIMA Lobanja i kosti na prvi pogled su tipična WASP (bela anglosaksonska protestantska) grupa, ali uvek su bili dovoljno otvoreni da su prvog Afroamerikanca u svoje redove primili 1949, a prvog Jevrejina tokom pedesetih. Sada među članovima imaju i gej aktiviste, pa čak i kritičare američkog društva.

Tradicija GARANCIJA USPEHA Tajna društva uvek su postojala na elitnim američkim univerzitetima i predstavljaju neku vrstu tradicije. Ova udruženja postoje više od dva veka i predstavljaju mesto odakle su se regrutovali budući predsednici, senatori i vlasnici korporacija. Svake godine manje od jednog procenta najbogatijih i najuspešnijih studenata učlani se u ova ekskluzivna društva. To im je preduslov za uspeh u budućnosti.