Vlada u krizi

(FOTO) GAĐALI GA RAKETAMA: General Burundija ubijen na ulici

Bivši šef obaveštajne službe Burundija general, Adolfi Nšimirimana, ubijen je zajedno sa svojim vozačem na ulicama Budžumbure kada je njegovo vozilo izrešetano

Planeta
> 00:00h

Bivši šef obaveštajne službe Burundija general Adolfi Nšimirimana ubijen je danas u Budžumburi, kada je na njega pucano dvema raketama iz automobila u pokretu. Napadači su zatim ubacili bombu u Nšimirimanin automobil. On je bio blizak saradnik šefa države Pjera Nkurunzize, čija je odluka u aprilu da zatraži treći predsednički mandat izazvala ulične proteste i sukobe demonstranata sa snagama bezbednosti. Smatra se da je Nšimirimana imao odlučujuću ulogu u gušenju pokušaja vojnog puča u maju. Nkurunziza je na izborima 21. jula osvojio 69 odsto glasova, u odnosu na 19 odsto njegovog glavnog rivala Agatona Rvase. Međunarodna zajednica je ocenila da izbori nisu bili pošteni, jer su bili obeleženi nasiljem, zastrašivanjem, medijskim restrikcijama i pitanjima o legitimnosti trećeg predsedničkog mandata.

Ubijeni general Adolf Nšiminirama smatran je za de fakto šefa unutrasnje bezbednosti, pa čak i za čoveka broj dva režima u Burundiju. Pik-ap vozilo u kojem se nalazio general je prvo pogođeno dvema raketama, a onda zasuto vatrom iz automatskog oružja. Osim generala, poginuo je i njegov vozač, saopštila je policija.

Inače, u višemesečnim protestima zbog kandidature Nkurunzize, koje je vlada krvavo ugušila, poginulo je najmanje 100 ljudi, a sredinom maja pokušan je i državni udar. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ubistvo generala Nšimirimane, a policija je saopštila da je u vezi s ovim napadom uhapšeno sedam osoba. Strahuje se da bi obnavljanje konfliklata u Burundiju moglo ponovo da aktivira nasilje između etničkih Hutua i Tutsija i dovede do još jedne katastrofe u centralnoafričkoj oblasti Velikih jezera. U poslednjem građanskom ratu u Burundiju, okončanom 2006. godine, poginulo je najmanje 300.000 ljudi.

(Tanjug)