Džimi Bos i ekipa

HRVATSKI GANGSTERI TERORIŠU DANSKU: Pljačkaju, kradu, a odrali su i socijalno!

Osim što imaju više od 45 članova koji su u Dansku pristizali jedan za drugim od sredine 70-ih i ujedno počinili u toj zemlji hiljadu krivičnih dela, Levakovići svaki mesec primaju izdašnu socijalnu pomoć koja se broji u desetinama hiljada evra

Planeta
> 00:00h

Najozloglašenija porodica u Danskoj ponovo je divljačkim ponašanjem izazvala bes tamošnje javnosti. Naime, porodica Levaković se još od sedamdesetih se doseljavala u Dansku. Oni su od tada počinili gotovo hiljadu krivičnih dela, a svakog meseca primaju izdašnu socijalnu pomoću koja se broji u desetinama hiljada evra. Danas ova porodica broji 45 članova, a da su ostali u Hrvatskoj živeli bu nomadskim životom.

Tamošnje službe izračunale su da su ih Levakovići, otkad su u Danskoj, koštali vrtoglavih 9 miliona evra – od socijale i zdravstva do boravka u zatvoru. Ipak, nakon samopromocije glave porodice, takozvanog Džimija Bosa 007 u televizijskim emisijama i na društvenim mrežama, Danci su rešili da ih vrate u Hrvatsku.

Za razliku od Danaca, koji izlaz vide jedino u zasluženoj deportaciji Levakovićevih u Hrvatsku s obzirom na poreklo, Džimi u ime cele svoje nepoželjne gangsterske porodice poručuje: “Dansko, nećeš nas se samo tako rešiti! Mi Romi smo itekako ujedinjeni i držimo se zajedno! Dokazaćemo vam to!”

Ako se danska odlučnost sprovede u delo, čim odsluže zatvorske kazne, u Hrvatsku bi mogli da se vrate osuđeni pljačkaš banke Jure Levaković (27), ulični razbojnik i provalnik Stefan Levaković (52), pljačkaši penzionera Đango i Stefan Levaković, nasilni pljačkaš Dolar Levaković, te švercer cigareta i kradljivac Alpaćino Levaković (24). U Danskoj žive čak četiri generacije te porodice, a korenje su zasadili Džimijevi roditelji, koji su ga, kako tvrdi, kao trogodišnjaka odveli iz Hrvatske na dansku teritoriju i postavili na noge.Dansko pravosuđe je već ukinulo dozvole o prebivalištu nekima od Levakovića, koji su time izgubili i neka od prava, i to nakon niza presuda protiv te romske porodice za šarolik spektar kriminalnih dela. Levakovići bi mogli da budu deportovani u Hrvatsku osim ako danske instutucije ne uvaže njihovu treću žalbu zaredom.

Zbog mora informacija koje samo pristižu iz danskih medija, taj klan i Hrvatska drži pod budnim okom. O Levakovićima su čak snimljeni i dokumentarci. U pojedinim novinskim člancima izdvojeni su kao primer uspešne porodice koja živi na lovorikama sopstvene snalažljivosti.Poslednje hapšenje zbog kojeg je Džimi završio u zatvoru, a onda i na naslovnici tabloida, bilo je 1. maja, kada se sukobio s drugim Romom, inicijala J.T, tražeći pritom od svoje 14-godišnje ćerke da mu donese pištolj. Ona je to odbila, a kako nije prestajao da viče jer je bio pijan, pozvana je policija, koja je kod Džimija u vreme hapšenja našla 22.000 američkih dolara.

Džimi Bos: Fejbuk: Gimi 'the Boss' Levakovic

Pred policijom je tvrdio da nije kriv, da pištolj nije njegov, te da je novac trebalo da posluži za kaparu, najam, ali i kao prva rata za novi stan u Motalaveju. Ipak, ako mu se krivica dokaže sudskim putem, sud bi mu, osim zatvorske kazne, mogao da odredi i progon iz zemlje uz zabranu ulaska od čak 12 godina.

(Jutarnji.hr)