Praznik kinematografije na Trebišnjici

U SLAVU FILMA: Seks-bomba zvezda festivala u Trebinju

Savina Geršak, jedna od najlepših glumica bivše Juge, koja je pre 25 godina napustila glumu, otvorila manifestaciju

Pop kultura
> 00:00h

Jedna od najlepših glumica bivše Jugoslavije, seks-simbol osamdesetih Savina Geršak, otvorila je sinoć u Trebinju 3. po redu Festival mediteranskog i evropskog filma. A njoj u čast prikazan je i kultni film „Čudo neviđeno“, u kojem je plenila seksepilom. Generacije je pamte po njenoj lepoti i gracioznosti, a mnogi su žalili kad je sa samo 28 godina prestala da se bavi glumom. Prvi put je izmamila uzdahe u ostvarenju Živka Nikolića „Smrt gospodina Goluže“ 1982. godine, a kako je sama govorila, to je bilo veoma neočekivano, jer se bavila tenisom i nije ni sanjala da će je sudbina dovesti u svet kinematografije. Tad su mediji pisali: „Ona je nasmejano, izgleda stalno zadovoljno devojče izazovnih oblina, širokog osmeha i krajnje nekonvencionlanog ponašanja. Ona je lice koje se retko sreće i koje kamera obožava.“ Te godine na čuvenom Pulskom festivalu bila je najslikanija ličnost. Nakon toga, usledila je njena najupečatljivija uloga u filmu „Čudo neviđeno“. I nema onog ko se nije složio s ocem Makarijem čudotvorcem (Bata Živojinović), koji je, krišom je gledajući golu u jezeru, prozborio: „Ovo je, što bi naš narod rekao, dobra pi.ka.“ Pored uspeha u jugoslovenskoj kinematografiji oprobala se i u međunarodnoj produkciji, a snimala je i pod vođstvom „ozloglašenog“ Ruđera Deodata, autora „Kanibal holokausta“. Partneri u filmovima bili su joj Majkl Dudikof, Majls O‘Kif, Robert Mičam, a svoj poslednji film „Ponoćna vožnja“ (Midnight Ride) snimila je 1990. A onda je napustila taj svet, završila je psihologiju u Rimu, gde i danas radi kao psihoterapeut. U 44. godini rodila je blizance. U jednom od poslednjih intervjua Savina je rekla da bi se rado vratila glumi. - To je u mojoj krvi, igrala sam u teatru od malih nogu i gluma je za mene prirodno stanje. Bez obzira na to šta danas radim, sigurna sam da ću jednog dana opet igrati u filmu. Inače, tokom sedam festivalskih dana 3. po redu Festivala mediteranskog i evropskog filma, biće prikazano dvadesetak filmova u nekoliko programskih celina, a sinoć je manifestaciju zvanično otvorio film „Hercegovina“ Ivana Čolaka.

Neda Arnerić i Petar Božović DODELJENI IM ZLATNI PLATANI Tradicionalnim uručenjem priznanja Zlatni platan na Letnjoj sceni Kulturnog centra Trebinja zvanično je otvoren festival, a ovogodišnji laureati su glumci Petar Božović i Neda Arnerić. Oni su nagrađeni za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji. Prethodni dobitnici prestižnog priznanja Zlatni platan su Milena Dravić i italijanski glumac Franko Nero.

Činjenice OD TENISERKE DO ZVEZDE 1963. godine Savina je rođena u Ljubljani 16 godina je imala kad je bila treća teniserka u SFRJ 1982. godine dobila prvu ulogu na filmu „Smrt gospodina Goluže“ 1990. godine snimila poslednji film „Ponoćna vožnja“ 28 godina je imala kad je napustila film i posvetila se psihologiji 44 godine je imala kad je rodila blizance