Foto: Printskrin/Facebook

Nećete ih zaboraviti

(FOTO) 10 TRADICIONALNIH GRČKIH JELA: Ne smete otići sa letovanja a da ovo niste probali

Ukoliko ste Grčku izabrali za destinaciju gde ćete odmarati tokom leta, zapamtite šta obavezno treba da probate kako biste osetili pravi duh ovih veselih ljudi

Žena
> 00:00h

Kvalitet grčke kuhinje je poznat vekovima unazad. Svakodnevno usavršavaju hranu ali i vino koje je bilo omiljeno piće grčkih bogova i filozofa. Ukoliko probate bar nešto od ovih tradicionalnih jela, verujte da će vam se zauvek urezati u sećanje.

Grci obožavaju da konzumiraju sveže povrće, masline, sireve i maslinovo ulje koje zbog blage klime tamo ima u izobilju. Nemojte propustiti da probate takvu salatu jer ne samo da nije puno kalorična već će i osvežiti vaš organizam po vrućinama.

1. Jagnjeće meso i iznutrice

Oni najviše jedu jagnjeće meso i iznutrice.

Ali nemojte se iznenaditi ako osetite jedinstven ukus koji se zbog toga što svoje koze i ovce hrane travom koja ima dosta aromatičnih cvetova.

2. Predjelo je uvek sa anisom

3. Kući ne krećite a da niste probali njihovo vino. Belo...

4. Crno vino.

5. Musaka. Njihova kuhinja poznata je i po jedinstvenoj musaki čiji ukus nećete moći da zaboravite.

6. Grčka pita ili Giros. To je skoro svakodnavna hrana i najlepće je jedu turisti tokom odmora. I verujte, nećete se pokajati!

7. Ako vas ponude mesom sa roštilja uz czacziki, paradajz i luk, znajte da ste ponuđeni Suflakitom i nemojte propustiti!

8. Tu je i Pastisio - makarone sa mlevenim mesom i bešamel sosom.

9. Ne propustite ni Kalamari - lignje pržene na roštilju i servirane sa raznim sosovima.

10. Baklava i lokumades. Deserti su mnogo slatki, preliveni medom i začinima.

Grci vole da jedu u krugu porodice, pa iskoristite letovanje i bar jednom sedite da svi u isto vreme jedete, samo da osetite taj poseban duh koji ljudi ovde imaju.