Foto: Damir Dervišagić

Provod u centru Guče

VAŽNO JE BITI GORE: Pijana sam uzjahala Spomenik trubaču! Jahala sam ga pola sata!

Pod dejstvom alkohola sam i nemam predstavu koliko sam bila gore. Popela sam se samo da se slikam, priznaje jedna devojka

Stars
> 00:00h
FOTO: Damir Dervišagić
FOTO: Damir Dervišagić
FOTO: Damir Dervišagić
FOTO: Damir Dervišagić
FOTO: Damir Dervišagić

Najbolji provod u Guči tokom festivala, pre početka večerašnjih koncerata velikih muzičkih zvezda i takmičenja orkestara, odvijao se preksinoć na trgu, kod Spomenika trubaču.

Ne zna šta radi... Nevena

Svake godine najhrabriji posetioci pokušavaju da se popnu na njegova leđa, a prvi koji je to uspeo na 55. Saboru je Slaviša Krivošija iz Modriče, koji je više od pola sata naručivao pesme, dok u jednom trenutku nije skinuo i majicu. Policija je sa pedesetak metara udaljenosti mirno posmatrala ovaj prizor pustivši mlade da se zabavljaju, jer su ovakve stvari u Guči uobičajena pojava. - Pozvao bih ljude da dođu. U Guči je svake godine ludnica. Popeo sam se kako bih malo podigao atmosferu. Odozgo je pogled neverovatan - s oduševljenjem je preko Kurira poručio Slaviša, inače student treće godine Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Stigle iz Ciriha... Valentina Perić sa drugaricama

U Guču su prvi put došli Džejms Koran i Džon Mekdonald iz Irske, koji nisu odoleli tome da kamerom snime kako se Srbi provode. - Pobegli smo s našeg ostrva. Trenutno obilazimo Evropu. Pre Srbije boravili smo u Turskoj. Muzika trube je tako pozitivna, prosto te nosi kroz masu. Ljudi su veseli i nasmejani, a ne morate čak ni da pijete, ionako se dobro osećate - kaže Koran.

Svuda je veselo... Guča

S druge strane, upravo alkohol u krvi naterao je Nevenu Stevanović iz Kragujevca da se popne na spomenik i zaigra. - Pod dejstvom alkohola sam i nemam predstavu koliko sam bila gore, pola sata ili više. Popela sam se samo da se slikam - otkriva Nevena.

Nekoliko metara dalje ulicom prolaze četiri devojke koje nose srpske vojničke kape - šajkače. - Mi živimo blizu Ciriha i došle smo da se provedemo u Guči tokom raspusta. Slavimo večeras dva rođendana, a kape smo kupile na jednoj tezgi. Za nas nisu skupe jer živimo u inostranstvu. Sledeće godine ćemo sigurno povesti na festival i neke naše prijatelje Nemce - rekla nam je Valentina Perić.

Zmije kao atrakcija NEMA HRABRIH DA SE SLIKAJU S PITONOM U centru Guče pažnju privlače i dvojica momaka iz Pančeva koji po ceni od 100 dinara pružaju uslugu fotografisanja s pitonom. Građani bojažljivo prilaze i maze egzotične zmije, ali nema previše hrabrih da se i slikaju s njima. Iako su posebna atrakcija, jedan policajac je zamolio momke da se sklone s ulice jer će sledeći put morati da ih privedu.