Foto: AP, 29.9.2013

Praktičan

ŠTRAHE: U Beču bih ušao u koaliciju sa socijaldemokratama!

Želim da budemo najjača politička snaga u Beču, kaže lider austrijskih slobodaraca

Austrija
> 00:00h

BEČ - Odavno je poznato da Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ), želi da postane gradonačelnik Beča.

Ankete pokazuju da se u glavnom gradu Austrije slobodarci postepeno približavaju socijaldemokratama (SPÖ), ali ih još nisu dostigli. Veliko je pitanje da li i hoće do 11. oktobra, kada su izbori za gradsku/pokrajinsku Skupštinu Beča, jer će odlučujuća predizborna borba biti u septembru. Od polovine avgusta očekuje se da socijaldemokrate napokon počnu da koriste sav raspoloživ propagandni arsenal i počnu da vraćaju medijske udarce slobodarcima.

Po najnovijoj anketi Austrijskog Galupa, da su izbori sada, SPÖ bi dobila 34 odsto, FPÖ 31 odsto, Zeleni 14 odsto, narodnjaci (ÖVP) 11 odsto, a NEOS šest odsto.

Te partije bi sele u klupe Skupštine Beča. Sve ostale stranke sakupile bi ukupno četiri i nijedna ne bi imala dovoljno glasova za jedno od ukupno 100 odbornika/poslanika gradske skupštine.

Ni da čuje... Mihael Hojpl

Štrahe ovih dana mora da se brani od ozbiljnih optužbi za ilegalno finansiranje Slobodarske partije, preusmeravanje para pokrajine Koruške u partijsku kasu preko jedne oglasne agencije. On odbacuje optužbe i radije govori o budućnosti Beča sa slobodarcima u gradskoj vladi.

U "Jutarnjem žurnalu" nacionalnog radio-kanala Ö1, objavljeno je da je Štrahe potvrdio da bi hteo da vidi slobodarce kako učestvuju u vladanju Bečom. Štrahe priželjkuje da FPÖ bude po glasovima najjača partija, da on lično bude gradonačelnik, a da dosad neprikosnoveno u Beču najsnažnija SPÖ bude slobodarcima manji koalicioni partner.

"Želim da budemo najjača politička snaga u Beču", kaže Štrahe. Ako to ne uspe i FPÖ posle 11. oktobra ostane u Beču druga partija po broju glasova, ali sa povećanom podrškom glasača, Štrahe bi pristao da njegovi slobodarci budu mlađi partner socijaldemokratima u bečkoj vladi.

Štrahe zna da pod sadašnjim gradonačelnikom, Mihaelom Hojplom (Michael Häupl, SPÖ, gradonačelnik od 1994) ne postoji ni najmanja šansa za formiranje koalicije SPÖ-FPÖ. Međutim, lider slobodaraca je uveren da će Hojpl odmah 11. oktobra dati ostavku.

"Otići će u istoriju kada mu broj dobijenih glasova padne ispod 40 odsto".

U predizbornoj kampanji Štrahe i njegovi slobodarci ne pozicionišu se samo protiv socijaldemokrata, nego i protiv Zelenih, sadašnjeg manjeg partnera socijaldemokrata u bečkoj vladi. Štrahe je uveren da je crveno-zelena koalicija loša za Beč i da se ne sme obnoviti.

Georg Nidermilbihler

Bečki SPÖ: Štrahe stalno istrčava u ofsajd!

Bečke socijaldemokrate kažu da Štrahe može samo da sanja o koaliciji SPÖ i FPÖ. Georg Nidermilbihler (Georg Niedermühlbichler), pokrajinski sekretar SPÖ-a, reagovao je na Štraheove želje izjavom da Štrahe "može za šešir da zadene svoje crveno-plave fantazije".

Iz vrha bečkih socijaldemokrata ponavljaju da "bečka SPÖ, kako je poznato, ne može da sarađuje sa FPÖ iz sadržajnih razloga".

"Štrahe mora prestati sa razgraničavajućim jadikovanjem i svojom politikom nepoštovanja ljudi, sa kojom svakodnevno istrčava u ofsajd", dodaje Nidermilbihler.