NEWSWEEK otkriva Boni bez Klajda: Ravnopravnost na svim poljima

ŽENE PREUZELE PRIMAT U KRIMINALU Maja Adrovac, Aleksandra Ulemek i Bojana Bajrušević-lepe i opasne

U kriminalu i dalje dominiraju muškarci, ali nekoliko žena preti da im ugrozi reputaciju, otkriva Njuzvik Srbija

Društvo
> 01:32h

BEOGRAD - Maja Adrovac, Aleksandra Ulemek i Bojana Bajrušević. Lepe, pametne, ali povrh svega - opasne. One su živ dokaz da žene u Srbiji mogu da pariraju većini muškaraca u mnogim kriminalnim radnjama, pa i da ih prestignu, otkriva nedeljnik Njuzvik u novom broju. Dva žestoka momka Skoro sve kume srpske mafije bile su udate za šefove podzemlja, ali neke od njih nisu pristale na sporedne uloge u klanovima. Posle smrti partnera nisu se libile da preuzmu njihove poslove. - Možete da me držite u zatvoru 40 godina, ali neću vam ništa reći - navodno je na saslušanju odbrusila Maja Adrovac, osumnjičena za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka. Na čauri je pronađen njen DNK, a navodna atentatorka morala je kod kuće da ostavi bebu od pet meseci kako bi izvršila „zadatak“. S kriminalnim miljeom povezuje je i muž Ivan, koga su dovodili u vezi s Lukom Bojovićem i bandom pljačkaša „Pink Panter“. Aleksandru Ivanović čak je i njen muž Milorad Ulemek Legija, osuđen na 40 godina zatvora, svojevremeno nazivao šeficom. Aleksandra je pre Legije bila udata za još jednog žestokog momka Nebojšu Đorđevića Šucu, a gradom su kružile priče da se Legija nikad ne bi ni predao da se pored njega nalazila supruga.

Bojana Bajrušević, udovica Vladimira Kovačevića Trefa, optužena da je krijumčarenjem cigareta zaradila više od 50 miliona maraka

Oličenje snage Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava za Kurir da su žene u srpskoj mafiji uglavnom bile zastupljene kao lepše polovine bosova podzemlja. - Kriminal tradicionalno nije ženski posao. Međutim, žene su kroz istoriju birale muškarce mafijaše jer su predstavljali oličenje snage i moći. Kad bi postale plen tih muškaraca, za mnoge je već bilo kasno, morale su da igraju dodeljenu ulogu u porodici - smatra Nikolić. Još jedna žena na spisku šefica mafije je i udovica Vladimira Kovačevića Trefa Bojana Bajrušević, koja je optužena da je kao organizator kriminalne grupe krijumčarenjem cigareta od 1996. do 2001. zaradila više od 50 miliona maraka. Region je potreslo hapšenje bosanske manekenke Slobodanke Bobe Tošić, koja je optužena za niz krivičnih dela, od pljački do ubistava.

Aleksandra Janković ŽENE HOĆE VITEZOVE BEZ STRAHA Psiholog Aleksandra Janković kaže da je upravo moć koju sa sobom nose muškarci iz podzemlja najveći afrodizijak za žene. - U medijima je stvorena slika da su mafijaški bosovi maltene vitezovi bez straha i mane, spremni na sve. Mladim i nezrelim devojkama to izgleda kao oličenje pravog muškarca, pa često nehotice postaju deo kriminalne scenografije. Htele ili ne, neke su bile uvučene u te priče i dobijale su mnogo vrednih informaciju, dok su neke od njih htele da se dokažu partnerima.

ŠIROK SPEKTAR / OD DROGE DO FINANSIJA Angažovanje žena u podzemlju za likvidacije je veoma retko, obično prenose drogu i vredne metale Žene su u poslednje vreme uključene u kriminalne poslove kao vešti finansijski stručnjaci Svedok-saradnik Miladin Suvajdžić zvani Ðura Mutavi uključio je svoju majku u „biznis“, pa je tako kod nje pronađeno 15 kg heroina i mnogo oružja Milanka Golubović, majka Kristijana Golubovića, uhapšena je pod optužbama za dilovanje droge Olivera Krsmanović prva je žena u Srbiji optužena na 40 godina robije jer je 2005. pucala taksisti u potiljak Najpoznatije svetske mafijaške „kume“ su: Griselda Blanko, Marija Himenes, Endina Feliks i Ema Koronel Ma Bejker, koju je opevala grupa Boni M, zaista je postojala i sa svojim sinovima harala Amerikom