Foto: Beta AP

Pretnje Islamska država želi krvoproliće na Balkanu

IS pozvao u rat Albance u Makedoniji

Osveta islamisti, ogorčeni zbog antiterorističke policijske akcije „Ćelija“, uputili poziv na oružanu borbu s lažnog profila na društvenim mrežama

Severna Makedonija
> 18:06h

SKOPLJE - Teroristička organizacija Islamska država pozvala je Albance u Makedoniji da se pripreme za borbu u znak odmazde zbog nedavne velike antiterorističke akcije policije „Ćelija“, u kojoj je uhapšeno devet osoba, preneli su makedonski mediji na albanskom jeziku. Poziv je upućen s lažnog profila na socijalnim mrežama pod imenom Sejfedin el Albani, a pretpostavlja se da je reč o albanskom državljaninu koji je član Islamske države i koji učestvuje u ratu u Siriji. Između ostalog, on navodi da je „došlo vreme za reakciju IS na Balkanu, posebno u Makedoniji“, čime otvoreno poziva na sukob i nova krvoprolića. Utvrditi identitet - Pridružite se i postanite tvrđava naše vere - piše u dopisu koji je objavljen. Ove pretnje u Makedoniji su ozbiljno shvaćene i njih proverava makedonski MUP, a pomoć u utvrđivanju identiteta osobe koja ih je uputila policija je zatražila i od bezbednosnih službi iz susednih zemalja. Pritvor za privedene Inače, Krivični sud u Skoplju odredio je u petak pritvor do 30 dana devetorici privedenih u akciji „Ćelija“ zbog sumnje da su učestvovali na ratištima u Siriji i Iraku na strani Islamske države i da su regrutovali borce iz Makedonije za ta ratišta.

Pisao na internetu... Sejfedin el Albani traži sukob

Htela da se uda petnaestogodiŠnjakinja postala talac ZAROBILI I TRUDNU ŠVEĐANKU Džihadisti iz Islamske države u zarobljeništvu u Siriji drže trudnu Šveđanku, koja ima samo 15 godina i koja je s momkom pobegla od kuće da bi se pridružili Al Kaidi, javili su juče švedski mediji. - Obavešteni smo da je maloletnica iz Švedske u Siriji, u kontaktu smo s članovima porodice - kratko je rekao portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova Gabrijel Vernštet agenciji Frans pres, odbivši da objavi druge detalje. Prema pisanju švedskih medija, maloletnica, čije ime nije objavljeno, u šestom je mesecu trudnoće, a krajem maja nestala je iz kuće u mestu Boras, nedaleko od Geteborga na jugozapadu Švedske. Ona i njen dečko (19) navodno su u Siriju otišli preko Turske i pridružili se grupaciji povezanoj s Al Kaidom. Džihadisti su ih zarobili u gradu Alepu na severu Sirije i prebacili na teritoriju pod njihovom kontrolom. Mediji navode da je mladić primoran da se bori na strani Islamske države, dok se mlada Šveđanka nalazi u društvu drugih žena i nije joj dozvoljeno da bude s momkom jer nisu venčani prema pravilima Islamske države. Inače, par se bez znanja roditelja početkom godine venčao u Stokholmu tokom muslimanske verske ceremonije.

Tragovi vode do Libije SALOPEKA TRAŽE NA SINAJU Opsežna potraga za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom nastavljena je juče, a egipatski policajci otkrili su i „neke dokaze o njegovoj lokaciji“, prenose hrvatski mediji. Egipatske vlasti u saradnji sa Zagrebom sprovode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu i upale su u više uporišta ekstremista na Sinaju.