Foto: Fonet

Ostaju uporni

VOLE PRIVILEGIJE: Crnogorci su Srbi samo dok studiraju

Zabluda je da ovde besplatno studiraju Crnogorci, već je reč o pripadnicima srpske nacionalne manjine iz Crne Gore, priča student iz Crne Gore

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Peticija akademaca kojom se traži da Crnogorci u Srbiji studiraju pod istim uslovima kao i strani državljani razbesnela je mlade Ðetiće. Međutim, to ih neće sprečiti da se i dalje izjašnjavaju kao Srbi samo da bi ovde studirali za džabe. Tako bar tvrde uvređeni studenti iz Crne Gore, koji nisu hteli da govore pod imenom i prezimenom. Podsećanja radi, na sajtu peticije24. com objavljena je peticija kojom se traži da se ukinu povlastice za studente iz susedne države i da za njih u Srbiji počnu da važe ista pravila kao i za druge strane državljane. - Krivo mi je zbog te peticije. Zabluda je da ovde besplatno studiraju Crnogorci, već je reč o pripadnicima srpske nacionalne manjine iz Crne Gore. Pored toga što su omalovažavani u Crnoj Gori, sad treba da trpe pritiske i u matičnoj zemlji - priča student iz Crne Gore koji studira na FPN u Beogradu. Da bi konkurisali za studije na budžetu i za smeštaj u studentskim domovima u Srbiji, studenti iz Crne Gore samo treba da se izjasne da su pripadnici srpske nacionalne manjine. Međutim, za to ne prilažu nikakav dokaz, već na fakultetu popunjavaju formular u kom tvrde da su Srbi. - Verovali ili ne, ima i onih koji neće to da potpišu i oni plaćaju školarinu isto kao stranci. S druge strane, moguće je da ima i zloupotreba, to jest onih koji tvrde da su Srbi samo da bi stekli pravo na besplatno studiranje, ali ja ne verujem da je njihov broj veliki - kaže prof. dr Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu. (M. L.)

Opština Vrbas CRNOGORSKI JEZIK DA BUDE SLUŽBENI Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji uputio je zvaničan zahtev opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, izjavila je predsednica Izvršnog odbora tog saveta Aleksandra Vučinić. U zahtevu se ukazuje da, prema popisu stanovništva iz 2011, na teritoriji opštine Vrbas živi više od 7.000 pripadnika crnogorske zajednice.