Foto: Thinkstock

Tragedija u Srezojevcu kod Gornjeg Milanovca

TUGA: Bio zdrav kao dren, a ubio ga stršljen!

Đorđe Radovanović preminuo samo dva minuta posle uboda insekta, što se dogodilo dok je sekao staro drvo jabuke, a porodica tvrdi da nije bio alergičan

Društvo
> 03:58h

GORNJI MILANOVAC - Ðorđe Radovanović (45) iz Srezojevaca kod Gornjeg Milanovca preminuo je prekjuče oko podneva kada ga je u voćnjaku porodične kuće ubo stršljen. Ukućani su istog trenutka pozvali Hitnu pomoć, ali su lekari na mestu mogli samo da konstatuju smrt.

Poplaveo i ugušio se

- Đorđe je u utorak ujutro s komšijom otišao do štala i voćnjaka da iseče staro drvo jabuke. Međutim, drvo je bilo šuplje i u njemu su se nalazili stršljenovi. Jedan ga je ubo, Đoko se uhvatio za grlo i izgubio svest. Ovo je strašna tragedija za nas, moj brat je do pre dva dana bio zdrav ko dren - kaže Marina Radovanović (50), sestra preminulog.

UBIO GA STRŠLJEN: Đoko (45) iz Srezojevaca na mestu pao mrtav

Prema njenim rečima, Đorđe do sada nije bio alergičan na ove insekte i već ga je jedan ubo u ruku pre nedelju dana. - Prošli put mu se nadula ruka i morao je da stavlja obloge, ali nije imao većih problema. Lekari su nam rekli da je izdahnuo u roku od dva minuta, nije mu bilo pomoći jer je žaoka pogodila tačno u arteriju na temenu glave - jecajući priča Radovanovićeva. U Domu zdravlja Gornji Milanovac kažu da je u uzrok smrti najverovatnije bio anafilaktički šok. - Ekipa je odmah došla na mesto nesreće, ali je nažalost mogla samo da konstatuje smrt. Radovanović je poplaveo i počeo da se guši, a preminuo je od otoka disajnih puteva. Pre je bila alergijska, a ne toksička reakcija. I lekari su u šoku, neverovatno koliko je brzo izdahnuo. Alergiju možemo razviti u bilo kom trenutku života - naglašava Dragica Topalović, direktorka Doma zdravlja.

Oštećuju nervni sistem Klinički toksikolog dr Dragan Joksović objašnjava da je opasnost od uboda ovih insekata velika i da je nikako ne treba zanemarivati. - Stršljenovi mogu da budu strašno opasni! Nije česta pojava da samo jedan ubod bude koban, ali postoje ljudi koji su hipersenzitivni. U slučaju otoka treba odmah pozvati lekara da bi se primio protivotrov jer u suprotnom može i glava da se izgubi. Ako nemate alergiju, potrebno je da vas ubode roj da bi vam oštetilo nervni sistem - ističe Joksović. Pokojni Radovanović je sa sestrom imao firmu za prodaju sekundarnih sirovina, a posle razvoda živeo je u porodičnoj kući u Srezojevcu sa ocem, dok je sin ostao sa majkom u Gornjem Milanovcu.

Činjenice / manje toksični od osa STRŠLJEN OPASAN ZA LJUDE S ALERGIJSKOM REAKCIJOM stršljen je najveći pripadnik porodice osa i može da dostigne dužinu od 45 milimetara naseljavaju Evropu, Aziju, Afriku i Ameriku, ali ne žive u područjima s hladnom klimom ubod stršljena je manje toksičan od osinjeg, ali mnogo više bolan u otrovu stršljena ima dosta acetilholina, supstance koja izaziva osećaj pečenja ubada samo oko 10 odsto stršljenova jednog gnezda obično je potrebno i do 500 uboda da bi došlo do trovanja samo jedan ubod stršljena može biti koban za ljude s alergijskom reakcijom

Ivan Ostojić PRAVA NAJEZDA STRŠLJENOVA Ivan Ostojić, predsednik mesne zajednice Srezojevac, kaže da se u ovom kraju Srbije u poslednje vreme pojavio veliki broj stršljenova. - Zaista ih ima mnogo i voleo bih da upozorim meštane i goste našeg mesta da se čuvaju ovih insekata koji mogu biti veoma opasni. Veoma mi je žao Radovanovića.