Foto: Marina Lopičić

Predmet broj jedan

VUKČEVIĆ: Napredak u istrazi ubistva trojice braće Bitići

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da postoji napredak u istrazi ubistva trojice braće Bitići i da je njihovo ubistvo bio državni zločin, a da su mnogi osumnjičeni i danas na veoma zapažžnim pozicijama u državi ili oko nje

Politika
> 09:30h

BEOGRAD - To je predmet broj jedan u našem Tužilaštvu, tim koji ga radi ima i više sastanaka dnevno. Postoji napredak, ali to je sve što u ovom trenutku mogu da kažem a da ne ugrozim istragu, kazao je Vukčević u razgovoru za Danas. Prema njegovim rečima, premijer Aleksandar Vučić je mobilisao sve nadležne ministre, organizacije i pojedince koji mogu da pomognu Tužilaštvu za ratne zločine i MUP da reše taj zločin.

Do zastoja u istrazi, rekao je Vukčević, došlo je zbog toga što se radilo o državnom zločinu i zato što su mnogi osumnjičeni i danas na veoma zapaženim pozicijama u državi ili oko nje. Drugi, opet, taj bezobzirni zločin smatraju nastavkom rata sa NATO paktom, što je nedopustivo za civilizovanu državu.

Bilo je i ima puno problema, opstrukcija, situacija koje su nekim ljudima u ili oko ove istrage mogle i živote da ugroze, ali danas je država odlučna da taj zločin reši, a niko nije jači od države, ocenio je Vukčević. Na pitanje da li bi rezultata moglo da bude do kraja godine, kako je najavio Vučić, Vukčević je kazao da je siguran da će taj zločin biti rešen, jer je to naša obaveza kao pravne i civilizovane države.

Vukčević je istakao da Tužilaštvo za ratne zločine ima dobru saradnju sa ljudima američkog tužioca Švendimana, koji bi uskoro trebalo da bude postavljen za glavnog tužioca za zločine na Kosovu, ali nije želeo da kaže da li će im biti prosleđeni neki predmeti, poput Tačija i Čekua. Imali smo potpunu saradnju sa njegovim timom, o imenima ne želim da licitiram, kazao je Vukčević. On je ocenio i da je Vučićeva ideja o danu sećanja na sve žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji odlična i humana inicijativa, koja dolazi u pravo vreme.