Ozbiljan propust obezbeđenja predsednice Skupštine

SKANDAL: Maja Gojković živela sa 12 migranata!

Dvanaest izbeglica preko agencije rentiralo nekretninu tik do predsednice Skupštine. Stručnjaci ocenjuju da neko iz Gojkovićkinog obezbeđenja mora da odgovara

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - U stambenoj zgradi na Novom Beogradu u kojoj živi predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, policijski službenici su pre tri dana u stanu do njenog zatekli grupu od 12 ilegalnih migranata bez dokumenata, ekskluzivno saznaje Kurir! Prema rečima izvora našeg lista, stan u kome je policija zatekla migrante je u vlasništvu žene rodom iz Bosne i Hercegovine, a izdaje se preko agencije za rentiranje nekretnina. Peta uprava, odnosno Uprava za obezbeđenje, napravila je žestoki propust, dodaje naš izvor. Sankcionisati greške - Zgrada u kojoj boravi štićena ličnost mora da bude pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom i to nije smelo da se dogodi - dodaje izvor našeg lista. Božidar Boža Spasić, bivši radnik DB, podseća da je Gojkovićeva druga štićena ličnost po važnosti, odmah posle predsednika Republike, i pored fizičkog obezbeđenja, ispred ulaza u njenu zgradu treba da postoji portirnica MUP i BIA. - Gotovo je neverovatno da se u takvoj zgradi nalaze bilo kakva lica koja nisu stanari te zgrade. Reč je o katastrofalnom propustu obezbeđenja i verovatno će ministar to umeti da sankcioniše - rekao je Spasić i dodao da treba proveriti sve detalje, ali i ispitati nadležne kako je moguće da se tu našao veliki broj osoba, koje su očito ušle neopaženo u zgradu koja treba da bude zaštićena cela. On je još naveo da je ovakva pojava neverovatna i da je nedopustivo da migranti borave u zaštićenom objektu. Sa njim se slaže i Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, koji smatra da je obezbeđenje napravilo ozbiljan propust. Mora da se israži - Obezbeđenje je katastroflno. To je velika bruka i sramota! To nikako nije smelo da se dogodi u zgradi u kojoj živi predsednica parlamenta. Ako se tu smucaju nepoznata lica, onda je to katastrofalan propust MUP Srbije i službe bezbednosti. Ko zna šta je sve onda još moglo da im promakne. To mora da se istraži i da se takve greške više ne ponove - rekao je Nicović. Maja Gojković nije bila dostupna na broju poznatom redakciji, a iz njene pres službe su poručili: - Nemamo nikakve informacije, za poslove bezbednosti nadležno je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Pitanja su poslata Upravi za obezbeđenje ličnosti, ali nisu odgovorili.

Sistem obezbeđenja KO NAM ČUVA POLITIČKU ELITU? Prema podacima MUP Srbije, Uprava za obezbeđenje ovog ministarstva broji oko 1.300 pripadnika. Pored njih, o štićenim osobama i objektima brinu i pripadnici specijalnih jedinica policije iz Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Protivterorističke jedinice (PTJ). O bezbednosti ličnosti brine u okviru svojih nadležnosti i Uprava kriminalističke policije (UKP).

Đevđelija i dalje otimanje za mesto u vozu za Srbiju STIGLO JOŠ 500 MIGRANATA U Beograd je juče tokom celog dana pristizala reka novih migranata, a većina njih je u Srbiju ušla na graničnom prelazu u Ðevđeliji, gde već danima vlada haos. Parkovi, hosteli i privatni smeštaj u glavnom gradu Srbije mesecima su puni azilanata, a tokom jučerašnjeg dana priključilo im se oko 500 ljudi. U beogradskom Miksalištu kod Železničke stanice za njih je organizovano pružanje medicinske nege i prikupljanje humanitarne pomoći. U ranim jutarnjim časovima migranti su u Ðevđeliji za deset minuta popunili ceo jedan voz, a policiji je trebalo više od sat vremena da 200 ljudi natera da izađe kako bi kondukteri mogli da provere karte. Oko podneva na biletarnici Železnice ponovo je došlo do tuče avganistanskih i sirijskih migranata, koji su želeli da kupe kartu za voz koji je oko 17 sati išao ka Srbiji. - Dnevno imamo oko 150 intervencija u Ðevđeliji. Mnogi se žale na dijareju i visoku temperaturu, teže slučajeve šaljemo u bolnicu - rekao je Aleksandar Jonuzoski iz makedonskog Crvenog krsta. (J. P.)

Sve se češlja I AGENT U POLICIJI Kako saznajemo, agent za nekretnine agencije koji je izdao stan imigrantima dobio je poziv da se javi u policiju.

Pratite KURIR na VAJBERU