Moćnih 605 KS

AUDI S8 PLUS: Superlimuzina iz Ingolštata

Dorađeni luksuzni sedan postao je najsnažniji „Audijev“ model te klase

Auto
> 10:36h

Iako već uveliko radi na novoj generaciji svoje najprestižnije limuzine A8, „Audi“ je odlučio da sadašnju sportsku verziju S8 dodatno začini i pojača je na moćnih 605 konjskih snaga. Luksuzni sportista dobio je naziv „S8 plus“, a pokreće ga dorađeni 4.0 TFSI V8 benzinac sa dvostrukim turbopunjačem. Osim moćne „konjice“, zahvaljujući kojoj je „S8 plus“ postao najsnažniji „Audijev“ model te klase dosad, ova limuzina ima i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta (sa overbust modom 750 Nm).

Ubrzanje od 3,8 s Veliki sedan od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 3,8 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h (opciono se može povećati na 305 km/h). Kao i slabiji S8 i „S8 plus“ ima kvatro pogon na svim točkovima, a menjač je osmostepeni automatski. Vizuelne dorade su minimalne. Tu su masivne felne od 21 inča i zadnji spojler od ugljeničnih vlakana, koji se može dobiti i u boji karoserije. Takođe, elementi prednjeg dela, poput maske hladnjaka i usisnika za vazduh, urađeni su u kombinaciji mat i sjajne (glos) crne boje.

Kabina u koži Unutrašnjost odiše sportskim luksuzom, a glavni materijal u kabini je vrhunska crna koža, proštepana crvenim koncem. Očekivano, ekskluzivna „Audijeva“ limuzina vrhunski je opremljena, pa se malo šta doplaćuje. Između ostalog, tu su i prednja svetla matriks LED sa sekvencijalnim LED pokazivačima smera. Početna cena ovog modela iznosiće 145.200 evra. (A. S. B.)

ČINJENICE Audi S8 plus Motor: 4.0 TFSI Snaga: 605 KS Moment: 700 Nm Ubrzanje: 3,8 s Cena: 145.200 evra