Foto: Nebojša Mandić

Bečlije reagovale na zahtev srpskog tužilaštva

SLUČAJ OGNJANOVIĆ: Trag skrivenog novca vodi do Austrije

Proveravaju se okolnosti u vezi sa humanitarnom akcijom pošto se sumnja da je Damir Ivanović u Beču za Tijanino lečenje sakupio više novca od 103.000 dolara

Društvo
> 10:50h

BEOGRAD - U istragu o Jeleni i Nebojši Ognjanović, roditeljima pokojne Tijane (8), uključila se i austrijska policija jer postoji osnovana sumnja da je prikupljeno mnogo više novca nego što je prijavljeno, saznaje Kurir od izvora iz istrage. Naime, na zahtev našeg tužilaštva angažovale su se i kolege iz Beča, koje će ispitati sve okolnosti pod kojima se prikupljao novac za Tijanino srce u toj zemlji. - Proverava se na koji način je izvesni Damir Ivanović, prijatelj porodice Ognjanović, prikupljao novac za Tijanu i koliko je novca zaista bilo. Postoji sumnja da je sakupljeno mnogo više od 103.000 dolara, koliko je on prijavio, i prebacio na račun Nebojše Ognjanovića u američkoj Čejs banci. Dakle, sad se proveravaju svi detalji o donacijama iz Austrije i biće ispitani svi koji su bili uključeni u tu humanitarnu akciju. Proveriće se da li je novac za devojčicino srce bio zloupotrebljen - kaže naš izvor iz istrage. Podsetimo, Damir Ivanović je bio najangažovaniji u prikupljanju donacija za Tijanu na austrijskom području. Sve donacije su se uplaćivale preko njegovog „pejpal“ računa, a onda je on uplatio 103.000 dolara na Nebojšin račun u Americi. Međutim, sumnja se da je to samo deo novca. Kurir je juče pozvao Ivanovića, ali on nije bio raspoložen za razgovor. - Ja sam svoju izjavu dao advokatu i policiji u Srbiji. Niko od službi iz Austrije me nije ispitivao, a i zašto bi, mislim da nisu relevantni - kratko je rekao Ivanović. Na našu konstataciju da postoje sumnje da je postojalo više novca, on odgovara: - Sumnje mogu postojati u svašta. Ja bih sada da prekinem ovaj razgovor.Nadležni u tužilaštvu u Srbiji do zaključenja broja nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa istragom. Ovim povodom nije se oglasila ni austrijska policija. (S. S.)

Propaganda istraga će otkriti koliko su novca prebacili sa Američkog računa NEBOJŠA DONEO MNOGO VIŠE KEŠA Kad su Jelena i Nebojša Ognjanović s Tijanom 12. aprila 2013. godine otputovali u Hjuston, tamo su nastavili da se angažuju na prikupljanju donacija. - Nije im bilo dovoljno što su dobili 2,5 miliona evra, nego su nastavili s humanitarnom akcijom i kad su stigli u Ameriku. Tako su se uz pomoć humanih ljudi, pre svega iz dijaspore, organizovale humanitarne večere, pojedinci su dolazili i davali novac, kompanije su pisale čekove na nekoliko hiljada dolara. Nije se znalo ni koliko novca je na kraju prikupljeno. Sve je to Nebojša sjedinio i stavio na svoj američki račun, pored onih 18.000 dolara, koje je uplatio čim je stigao iz Srbije - priča naš izvor. Kada je 15. jula Tijana preminula, Ognjanovići su se posle nekoliko dana vratili u Beograd. Pre polaska počistili su račune u američkoj banci. - Deo novca su potrošili na šoping po američkim prodavnicama, a ostatak su podigli i u kešu odneli u Beograd. Niko ne zna koliko je tu novca bilo - kaže naš izvor iz istrage.

Pratite Kurir i na Viberu