Foto: Facebook

Koncert

(FOTO) SRUŠENE GRANICE: Lajbah stigao u Pjongjang!

U avgustu 2015. godine Lajbah će postati prvi bend svoje vrste koji će nastupiti u Severnoj Koreji, zemlji poznatoj po vojnim marševima, gimnastici, himni Velikom vođi kao i prkosnom otporu prema zapadnoj kulturi

Pop kultura
> 00:00h

Članovi grupe Lajbah stigli su u Pjongjang gde će održati dva koncerta, čime će postati prvi bend sa Zapada koji nastupa u Severnoj Koreji.

Osnovana u godini kada je preminuo tadašnji lider Jugoslavije - Tito, grupa Lajbah se konstantno suprotstavljala oznakama bilo koje vrste, a koje su se ticale toga da li teže popu, roku ili tehnu.

U avgustu 2015. godine Lajbah će postati prvi bend svoje vrste koji će nastupiti u Severnoj Koreji, zemlji poznatoj po vojnim marševima, gimnastici, himni Velikom vođi kao i prkosnom otporu prema zapadnoj kulturi.

Turneja pod nazivom "Dan oslobođenja" će se podudariti sa 70. godišnjicom oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonizacije i naknadne podele na dve neprijateljske države koje su i dalje u konstantnim sukobima.

Koncerti su zakazani za 19. i 20. avgust u Pjongjangu, a poslužiće i kao materijal dokumentarnog filma čija je premijera zakazana za 2016. godinu.

Program koncerta uključuje neke od najvećih hitova ovog benda nastale tokom njihove 35-godišnje karijere, kao i severnokorejske narodne pesme.

Na listi pesama naći će se i “We Will Go To Mount Paektu”, jedan od najpopularnijih ovogodišnjih hitova Severne Koreje koji izvodi ženski bend “Moranbong”.

Planina Paektu je najviši vrh korejskog poluostrva koji u korejskoj mitologiji predstavlja mesto rođenja korejske nacije.

Lajbah se do sada često nalazio na udaru kritike zbog dvoznačne upotrebe političkih i nacionalističkih simbola, ali njihovi obožavaoci navode da vojnička uniforma koju članovi benda nose predstavlja kritiku totalitarističke ideologije.