Foto: Thinkstock/Ilustracija

Neophodno promeniti zakon

ODUZIMAJU IM SE LICENCE: Bez posla ostaje 1.500 lekara jer nisu skupili dovoljno bodova

Oko 1.500 lekara od 1. januara 2016. ostaće bez licenci za rad, koje će im oduzeti Lekarska komora Srbije, jer nisu skupili dovoljan broj bodova tokom prethodnih sedam godina

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD -Oni će zbog toga moći da rade samo u pratnji mentora, a privatinici i seoski lekari moraće da zatvore ordinacije, preneli su mediji.

Podsetimo, prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti nije predviđeno vraćanje licenci lekarima, pa ukoliko se on hitno ne izmeni nastaće veliki problem u zdravstvu, jer će doći do smanjenja broja lekara, a moraće da se izdvoji određen broj njih koji će morati da prate rad onih koji su ostali bez licenci.

- Oni, prema važećem zakonu, mogu da rade bez licence, ali nikako samostalno i samo uz prisustvo mentora, koga određuje poslodavac. Oni koji su sami u seoskim ambulantama i vlasnici privatnih ordinacija u kojima sami obavljaju praksu neće moći da rade kada budu izgubili licence.

Mentori suviše komplikuju situaciju i dodatno će opteretiti srpsko zdravstvo. Zamislite hirurga koji je izgubio licencu, a poslodavac mu je dopustio rad uz mentora. On ulazi u salu, prati ga mentor, operiše, ali svu dokumentaciju potpisuje njegov mentor. Zato je neophodno da se što pre izmeni zakon, a Komora će pokušati sve da se nekako prevaziđe situacija u vezi sa relicenciranjem lekara - izjavila je za medije dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije.