Foto: Marina Lopičić

Digli buru i u Evropskom Parlamentu

POSLANIK EP ZA KURIR: Hrvati ukidaju ćirilicu i promovišu ustaštvo

Pridružujem se svima onima koji osuđuju protivustavnu meru vukovarskih vlasti, kaže nekadašnji šef slovenačke diplomatije

Politika
> 22:34h

BEOGRAD - Ivo Vajgl, poslanik Evropskog parlamenta i bivši šef slovenačke diplomatije, poručio je u razgovoru za Kurir, a u vezi s odlukom Vukovara da promenom Statuta ukine ćirilične natpise na gradskim ustanovama u tom gradu, da gradska vlast vraća u atmosferu netrpeljivosti i nepoštovanja ljudskih prava.

- Pridružujem se svima onima u Hrvatskoj, a njih nije malo, koji osuđuju protivustavnu meru vukovarskih vlasti. Nažalost, uskraćivanje ustavnih prava srpskom stanovništvu, priznatoj nacionalnoj manjini, ne samo da predstavlja izazov pravnom redu i vrednostima na kojima počiva EU nego se dešava u zloslutnoj koincidenciji sa neoustaškim demonstracijama neprijateljstva i pretnji prema drugima i drugačijima u Hrvatskoj.

Na redu su da reaguju branioci ustavnog poretka u državi, članici EU - kazao je Vajgl.

Ogorčen... Ivo Vajgl

Evropska komisija se oglasila juče i mlako poručila da se nada da će „Hrvatska poštovati nacionalne i međunarodne obaveze o zaštiti nacionalnih manjina.“ S druge strane, HDZ se juče oglasio saopštenjem u kojem napadaju Beograd?! - Svedoci smo da službeni Beograd i dalje uzima sebi za pravo da se meša u unutrašnja hrvatska pitanja. Zahtev srpske vlade, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Aleksandrom Vulinom, svedoči da zvanični Beograd i dalje uzima sebi za pravo da se meša u unutrašnja hrvatska pitanja. Kao što su nedavno uzeli pravo da nameću Hrvatskoj spomendane koje bi trebalo da obeležavamo, izjednačavajući žrtvu i agresora - navodi se u saopštenju. Vučić je odbacio optužbe HDZ kao besmislene i poručio da ni Vlada ni on nikad nisu tražili promenu izborne volje građana Hrvatske, ali jesu i insistiraće i ubuduće na osnovnim pravima Srba u Hrvatskoj. - Kao predsednik Vlade imam obavezu da odgovorno i ozbiljno odgovaram na neretko i pomalo besmislene optužbe koje dolaze na račun naše zemlje, naše vlade i našeg naroda. Ovo je jedna od tih - rekao je Vučić i dodao da su tražena samo elementarna prava za srpski narod, te da ćemo to nastaviti i dalje da tražimo. (K. B.)

Slede put NDH ĆIRILICU PRVI ZABRANIO PAVELIĆ Upotreba ćirilice prvi put je zabranjena zakonom 25. aprila 1941, za vreme Ante Pavelića, na području cele tadašnje Nezavisne države Hrvatske, a drugi put u ponedeljak izmenjenim Statutom Vukovara. - Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na celom području NDH. To se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na urede javnog poretka - stajalo je u naredbi, prenosi Indeks.hr.