Foto: Fonet

Zamenila teze

NEČUVENO: Kolindi okej "ubij Srbina" i progon ćirilice, a Srbe zove na odgovorno političko ponašanje

Predsednica Hrvatske danima gromoglasno ćuti o proterivanju dvojezičnih natpisa u Vukovaru, ali na izjave Milorada Pupovca odgovara brzo i revnosno

Hrvatska
> 16:16h

ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da izjave predednika SNVa i saborskog zastupnika Milorada Pupovca ne doprinose dostignutom niovu zaštite prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj i mogu se,kako je navela, razumeti jedino u kontekstu nadolazećih izbora.

Pupovac je u izjavi za hrvatsku N1 TV rekao da bi se odrekao nekih izjava srpskog predsednika Tomislava Nikolića da se hrvatska predsednica tokom obležavanja vojno-policijske akcije Oluja ogradila od povika "Za dom spremni" i "Ubij Srbina".

Kitarovićeva je na Fejsbuku poručila da je zadovoljna dostignutim nivoom zaštite prava nacionalnh manjina u Hrvatskoj, a da je na političarima da grade poverenje i omoguće suživot između većinskog hrvatskog i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske.

"Tome zasigurno ne doprinose najnovije izjave Milorada Pupovca, koje se mogu razumeti jedino u kontekstu nadolazećih izbora. No, izbori će proći, a za popravljanje narušenih međunacionalnih odnosa trebaće puno vremena i truda. Stoga pozivam na odgovorno i tolerantno političko delovanje, čak i ako ono ponekad i ne donosilo poneki glas više", navela je Grabar Kitarovićeva.

Inače, ni Kolinda Grabar Kitarović, a ni premijer Zoran Milanović, nisu se oglasili pošto je vukovarsko Gradsko veće u ponedeljak donelo odluku da sa natpisa na javnim institucijama u tom gradu protera ćirilicu. Takođe se nikad nisu oglasili od ustaških poziva tokom obeležavanja Oluje.