Suzavac i biber-sprej

(VIDEO) NEREDI U NEMAČKOJ: Desničari protestovali protiv azilanata, povređeno 30 policajaca

Nadležni pokušavaju da određeni broj migranata smeste u napuštenu halu u Hajdenau i računaju na dalje sukobe sa protivnicima izbeglica

Planeta
> 18:46h

BERLIN - Najmanje 31 nemački policajac povređen je prošle noći u Hajdenau, u sukobima sa desničarima koji su demonstrirali protiv azilanata, javljaju nemački mediji, ukazujući da je situacija u tom mestu u Saksoniji ponovo pod kontrolom.

Ekstremno desna Nacionaldemokratska partije (NPD) pozvala je na proteste na kojima su delom pijani desničari bacali flaše i kamenje na policiju koja je sinoć obezbeđivala skup. Policija je pokušala da stanje zadrži pod kontrolom, uz pomoć suzavca i biber-spreja, a jedan broj demonstranata je uhapšen.

Ovog vikenda nadležne službe pokušavaju da određeni broj migranata smeste u napuštenu halu u Hajdenau i računaju sa daljim sukobima sa desničarima i protivnicima izbeglica, prenose mediji. Više svedoka iz ovog građa u nemačkoj pokrajini Saksoniji, koja se bori sa "rupama u budžetu" i desničarima u parlamentu, govore, kako prenose mediji, da se tokom demonstracija čulo "Nemačka Nemcima", "Stranci napolje" i druge parole mržnje prema strancima. Šef podružnice partije Zeleni u Saksoniji Jirgen Kasek rekao je da su na skupu desničara "tekle reke piva" i da je bilo premalo policije da obezbeđuje demonstracije.

NPD je partija čiju zabranu su mnogi tražili i prebacuju joj nepoštovanje univerzalnih ljudskih prava, odbijanje višepartijskog sistema, antisemitizam i rasizam. Osim toga, NPD je "otvorila vrata" i za "grupe s nasilnim potencijalom", kažu eksperti u prilog zabrane, koji sumnjaju da NPD ima direktne veze sa terorističkom ćelijom NSU, optuženom svojevremeno za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke.

NPD je do prošlih pokrajinskih izbora u Saksoniji bila parlamentarna stranka, tako da su neonacisti sedeli u parlamentu u Drezdenu, gradu bujne lepote i burne prošlosti. Nemačka se sada suočava sa ogromnim brojem izbeglica, a savezna vlada je pre dva dana izašla sa očekivanom brojkom od čak 800.000 ljudi, koliko se očekuje do kraja godine, što je skoro duplo više od prvobitnih vladinih prognoza.