Isterivanje đavola na srpski način

O TOME SE MALO GOVORI: I SPC se bavi egzorcizmom

Egorcizam je u katoličkom svetu veoma prisutan, ali je on zastupljen i u Srbiji, iako se o tome malo govori

Društvo
> 00:20h

Isterivanjem đavola ili zlih duhova bavi se i Srpska pravoslavna crkva i takvi slučajevi se beleže u crkvenim spisima, preneli su mediji.

- Roditelji su doveli ćerku koja je imala problem. dolazili su više puta i svaki put je bilo povuci-potegni da uđe ue crkvu, morali smo da primenjujemo silu jer zli duh prezire crvku, psuje i govori prostote. Morali smo da je vežemo dok smo pročitali molitvu. osobe obuzete demonima pokazuju ogromnu snagu. Uz to, demon je i vrlo lukav, a kad mu se pomene ime Hrista i kad vidi krst, bori se svim silama. Toliko je njen otpor bio jak da su mi čizme završile u fronclama. Uhvatila me je oko članaka i kidala čizme i da nisu bile jake, vojničke, zadobio bih teške rane - ispričao je za medije svoje iskustvo jedan sveštenik koji je kao mladić prisustvovao egzorcizmu, ali o njemu nije smeo da govori. Isti izvor je dodao da zna još mnogo takvih slučajeva u Srbiji.

Foto: Printscreen
Prema navodima medija, sprska crkva nema institucionalizovane egzorciste i za razliku od katoičke crvke pravoslavna crkva ne zna za poseban čin egzorcizma, ali ima egzorcističke molitve, koje su opšteg tipa.

Takođe, kako se navodi, postoje zapisi da su se duševno oboleli lečili u nekoliko srpskih srednjevekovnih manastira, kao što su Hilandar, Visoki Dečani i Sveti Prohor Pčinjski. Jedno od najstarijih lečilišta bilo je pri manastiru Sveti Roman kod Đunisa, gde i danas postoji zvonik u kom su držani i lečeni bolesnici.