Grešnici

HOĆE DA NAM UKRADU SVETOG SAVU: Ruku svetitelja bi da izmeste iz Mileševe!

Ta priča je krenula od trenutka kad je smenjen vladika Filaret, i ideje da se rasformira Eparhija mileševska i pripoji postojećoj Nikšićko-budimljanskoj

Društvo
> 17:24h

Dve najveće pravoslavne relikvije u Srbiji: ruke Svetog Save i njegova arhiepiskopska žezlo koje se nalazi u manastiru Mileševa, mogle biti prenete u Crnu Goru. Prema navodima beogradskih medija, u ovim pričama nema samo spekulacije, već se o tome uveliko priča u vrhu Srpske pravoslavne crkve.

- Razmišljalo se o tome, pa čak i bili neki razgovori na tu temu, ali još nije doneta konačna odluka. Ta priča je krenula od trenutka kad je smenjen vladika Filaret, i ideje da se rasformira Eparhija mileševska i pripoji postojećoj Nikšićko-budimljanskoj, na čijem čelu bi bio vladika Jonakije - pišu mediji koji ističu da se tada i rodila ideja da dođe do premšataja relikvija.

Očekuje se da će razgovori na tu temu biti na nekom od narednih Sabora SPC, i da ta ideja i dalje postoji u glavama nekih koji po svaku cenu žele da te svetnje presele u Crnu Goru, piše Alo. Isto tako niko time ne želi da novorformiranu eparhiju otuđuju od srpske crkve i relikvije bi bile smeštene u nekim od hramova Srpske pravoslavne crkve. Ipak, poslednje informacije govore da se od te ideje odustalo jere se plaše reakcije vernika koji sigurno ne bi pristali na tako nešto.