Foto: Rojters

Vanredna situacija

EVROPO, PROBUDI SE: Kurc traži hitan sastanak EU zbog azilanata!

Evropa mora da se „probudi“, rekao je austrijski šef diplomatije, ukazujući da su tragični događaji, kao što je smrt 71 izbeglice u kamionu u Austriji, tragičan poziv na buđenje

Austrija
> 16:54h

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) traži hitno održavanje vanrednog sastanka šefova država i vlada EU zbog problema sa azilantima.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh“, kazao da bi bilo "neodgovorno“ da se sastanak na ovu temu održi tek sredinom oktobra, kada je to predviđeno.

Kurc je rekao da su "čak i UN, koje nisu poznate po brzom delovanju, zakazale sednicu za 30. septembar“.

Evropa, prema njegovim rečima, mora da se „probudi“, ukazujući da su tragični događaji, kao što je smrt 71 izbeglice u kamionu pronađemom u Austriji, tragičan poziv na buđenje.

Foto: Reuters

Sporo delovanje država EU, kao i insistiranje na poštovanju Dablinskog sporazuma, kako ističe, samo podstiče posao krijumčara.

"Potiskivanjem i gledanje po strani stanje se samo pogoršava. Zato smo predložili plan od pet tačaka. Morala bi ubuduće da postoji mogućnost da se zahtev za dobijanje azila u EU podnosi u zemljama koje nisu u Uniji. Za to je potrebno doneti odluku na nivou EU“, objasnio je Kurc.

Foto: Reuters

Šef austrijske diplomatije početkom nedelje predstavio je predlog od pet tačaka za rešenje izbegličke krize, koji predviđa borbu protiv Islamske drzazve, uspostavljanje bezbednosnih zona na terenu, prihvatne centre u regionu, ali i pojačan nadzor duž balkanske rute i uključenje zemalja zapadnog Balkana u rešavanje problema azilanata.

Isto tako, Austrija insistira na fer raspodeli azilanata na sve države članice EU.