Foto: Tanjug

Za zločine nad srpskim narodom

DODIK: Optužnica protiv Orića je farsa, čekalo se da pomru svedoci

Poput Kočićevog Davida Štrpca, Sud i Tužilaštvo BiH žele da dovedu RS u podređen položaj i tome se moramo odupreti, poručio je predsednik Republike Srpske

Bosna i Hercegovina
> 14:54h

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovo izrazio nezadovoljstvo radom Tužilaštva i Suda BiH, a optužnicu protiv Nasera Orića nazvao je farsom.

Poput Kočićevog Davida Štrpca, Sud i Tužilaštvo BiH žele da dovedu RS u podređen položaj i tome se moramo odupreti, poručio je Dodik na "Kočićevom zboru". Ovo je sarkastična priča koja bi bila smešna da nije tragična da nakon toliko godina, uz silne dokaze ranije, svedoke koji su tu bili, nisu optužili Orića, rekao je Dodik, povodom optužnice koju je pritv Nasera Orića podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Naser Orić, Foto: Profimedia

On je istakao da je optužnica podignuta sada kada su nestali dokazi i svedoci i da predstavlja farsu čiji je cilj oslobađanje Orića odgovornosti za zlodela izvršena nad srpskim narodom. Dodik smatra da je Orića trebalo da procesuira srpsko pravosuđe.

Komentarišući rad Suda i tužilaštva BiH, predsednik RS je rekao da će referendum, kao deo dugogodišnjih aktivnosti koje se sprovode u cilju uređivanja pravosuđa u BiH, biti raspisan. Dodik je uveren da će ishod referenduma označiti odbijanje nametnutnih zakona visokog predstavnika i da će na osnovu tako iskazane narodne volje institucije RS imati pravo i mogućnost da preduzmu odgovarajuće aktivnosti.