Klasa „Vladimir Monomah“

APOKALIPSA STIŽE IZ DUBINE: Najnovija ruska nuklearna podmornica, najopasnije oružje na planeti!

Podmornica nosi torpeda, krstareće rakete, 16 interkontinentalnih balističkih raketa tipa „Bulava-30“...

Planeta
> 00:00h

Najnovija ruska podmornica na nuklearni pogon „Vladimir Monomah“, u oktobru ili novembru će lansirati interkontinentalnu balističku raketu tipa „Bulava“, i to iz Barencovog mora na poligonu Kamčatke. Novinska agencija TASS je o ovome u subotu dobila informaciju od izvora u Generalštabu. Prema izveštajima, posada nuklearne podmornice će ispaliti raketu iz podvodnog položaja.

Prethodno lansiranje „Bulave“ se desilo u novembru 2014. godine i to sa druge podmornice projekta 955 „Borej“, sa podmornice „Aleksandar Nevski“. Komanda podmornice „Vladimir Monomah“ je već učestvovala u sličnim lansiranjima. Prošle godine, 10. septembra u Belom moru, sa ovog plovila iz podvodnog položaja je uspešno ispaljena raketa na poligonu Kura na Kamčatki.

Tim događajem je i završeno testiranje „Vladimira Monomaha“ i već u decembru, ovo plovilo je postalo sastavni deo borbenih snaga ruske Ratne mornarice.
Nuklearna podmornica strateške oznake K-551 „Vladimir Monomah“ predstavlja četvrtu generaciju ruskih podmornica. Ovo je treća podmornica u okviru projekta 955 „Borej“.

Podmornica je naoružana sa šest lansera torpeda dimenzija 533 mm. Takođe, podmornica nosi torpeda, krstareće rakete, 16 interkontinentalnih balističkih raketa tipa „Bulava-30“, kao i prenosive sisteme protivvazdušne odbrane. Dužina ove podmornice je 170 metara, širina iznosi 13,5 metara, sa podvodnim deplasmanom od 24 hiljada tona. (Webtribune.rs)