Foto: RTS

Lovac na lovca

TAJNI PROJEKAT: Rusi prave dron-ubicu američkog lovca F-35

Prema pisanju američkog novinara Džejmsa Drua Rusi rade na bespilotnoj letelici sposobnoj da obori američki ponos, F-35

Planeta
> 13:36h

Rusi najverovatnije prave „lovca na lovca“ – UAV, bespilotnu letelicu sa visokointegrisanim elektronskim borbenim sistemima koji će je sakriti od radara kada bude jurila američki F-35, piše Dru na sajtu Global fajt

„Dojava“ je stigla iz KRET-a, ruskog proizvođača elektronskih sistema, koji je na ovogodišnjem sajmu vazduhoplovstva MAKS, održanom u avgustu u blizini Moskve, izložio zanimljivi UAV (Unmanned aerial vehicle – Bespilotna letelica, dron) model.

Prema rečima zamenika izvršnog direktora KRET-a, Vladimira Mikhejeva, ova letelica nije samo atraktivna promo maketa – to je napredni vojni dron, razvijen od strane ruske Ujedinjene vazduhplovne koorporacije (UAC).

KRET učestvuje u projektu, ističe Mikhejev, tako što obezbeđuje najvažnije elemente: komunikacione sisteme, vojne elektronske i zaštitne sisteme, radarske sisteme, kao i kontrolnu zemaljsku stanicu.

Mikhejev je za Global fajt rekao i da njegova kompanija ima udela u dva UAV projekta – jedan u fazi razvoja, a drugi u konceptualnoj fazi. Oba pripadaju UAC-u.

F-35 FOTO: Rojters

Međutim, Mikhejev je odbio da kaže imena projekata, ali je objasnio da je UAV dizajniran da otkriva stelt avione na isti način kao i ambiciozni kineski projekat "Divine Eagle", čija tehnologija je, kako tvrdi, „pozajmljena“ od Rusije i SAD.

To znači da je cilj ovog ruskog drona da otkrije „neprimetne“ američke avione koristeći Iks-opseg mikrotalasa i UHF radare, što se posebno odnosi na „lokid martin F-22“ i „F-35“, kao i „nortrop gruman B-2“.

Američki Američki "Lockheed Martin F-35 Lightning II"No, nadziranje vazdušnog prostora je samo jedna od mogućnosti UAV-a.

Prema rečima Mikhejeva, KRET je obezbedio visokointegrisane borbene sisteme koji ne samo što pružaju zaštitnu elektromagnetnu sferu oko letelice protiv vazduh-vazduh projektila, već je skrivaju i od radara!

Kako se Druu čini, ruski dron neverovatno podseća na bespilotni „nortrop gruman Iks-47B“ (Northrop Grumman X-47B), ali ima i po elisu za podizanje na svakom krilu i vertikalne stabilizatore.

Inače, UAV-ova avionika, radar i elektronski ratni sistemi potiču od onih koji se prave za lovac „suhoj Su-35“ i jurišni helikopter „kamov Ka-50“. KRET takođe ima dosta udela u projektu „suhoj T-50/PAK-FA“.

U članku koji je osvanuo na KRET-ovom veb-sajtu početkom avgusta, Mikhejev je istakao da se Rusija takmiči sa Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti elektronskog ratovanja „čitav život“, i da je pre pet godina kompanija shvatila da mora da stvori sisteme budućnosti.

„Danas govorimo o 15-20 odsto godišnjeg rasta po pitanju elektronskih ratnih sistema.“

Ostaje da se vidi da li je ovaj UAV projekat samo marketing ili zreli razvojni program, pita se Dru na kraju.