Foto: Shutterstock

Super recept

KAO IZ POSLASTIČARNICE: Evo kako se pravi domaća fondan masa!

Napravite sami fondan masu i uživajte u dekorisanju svojih poslastica

Žena
> 02:04h

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Fondan je dekorativna masa za ukrašavanje torti, ali se od njega mogu praviti i razne figurice. Uredne, svečane i lepe torte možete napraviti sami uz pomoć recepta za domaću fondan masu. Za fondan masu vam je potrebno: 20 g želatina u kesici i 50 ml hladne vode, 100 g fruktoze i 20 ml vode, 1 kašika glicerina i 900 g šećera u prahu. Najpre rastvorite želatin u 50 ml hladne vode i ostavite nekoliko minuta. Pomešajte fruktozu i 20 ml vode i zagrejte dok ne provri, uz mešanje. Ostavite da vri pola minuta a zatim sklonite sa vatre i dodajte želatin i glicerin i pomešajte. U smesu najpre dodajte polovinu količine šećera, mešajte i postepeno dodajte ostatak šećera u prahu. Masu dobro umesite.

Ostavite masu da se hladi bar 30 minuta. Čuvajte u plastičnoj kutiji na sobnoj temperaturi. Fondan masi u toku pripreme možete dodati i razne prehrambene boje po želji. Ako želite da obložite cele torte ovom masom, preporučljivo je da to budu torte sa korama, a ne potpuno kremaste ili sa mnogo filova. SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ: 5 recepata za kolače koji se ne peku 6 saveta za savršene kolače koji se ne peku 5 najčešćih grešaka u pripremi kajgane Kako da napravite savršene ćufte 3 trika za savršene krofne