Foto: Saša Pavlić

Da li je na pomolu novi skandal na Novom Beogradu

PANIKA: U vrtiću fenolom otrovano 315 dece?

Roditelji mališana koji idu u obdanište „Dragan Laković“ tvrde da je to opasna „smrdljiva zgrada“ i da njihova deca imaju povišen nivo otrova u urinu. Institut „Vinča“ ispituje ceo slučaj

Beograd
> 15:08h

BEOGRAD - Roditelji 315 dece iz vrtića „Dragan Laković“ na Novom Beogradu sumnjaju da su za izgradnju ovog objekta korišćeni materijali opasni po zdravlje mališana! Kako navode, ovo je nova „smrdljiva i otrovna zgrada“ u Beogradu, pa je zato Predškolska ustanova „11. april“, kojoj pripada ovaj vrtić, pozvala Institut za nuklearne nauke „Vinča“ da ispita ceo slučaj. - Vrtić je otvoren u septembru 2014. i deca su ga pohađala godinu dana dok pojedini roditelji nisu posumnjali da smrad u vrtiću nije „miris novog“ već otrovni fenol. Izvršeni su prvi pregledi dece i utvrđeno je da mališani imaju znatno povišen nivo fenola u urinu. Institut „Vinča“ bio je u vrtiću i uzeo uzorke radi analize i utvrđivanja stepena kontaminiranosti. Zabrinutost i prestravljenost roditelja ovakvim događajem je ogromna i velika većina upućenih odmah je prestala da dovodi decu u ovaj vrtić i odmah ih premestila u ostale ustanove ovog tipa u blizini - ističu zabrinuti roditelji.

Pomoćnik direktora Laboratorije za fizičku hemiju Instituta „Vinča“ Vladimir Nikolić kaže za Kurir da su uzeti uzorci materijala iz vrtića i da će rezultati biti poznati krajem naredne nedelje. - Sve ukazuje na to da ovde nije reč o istom slučaju kao u naselju Ivana Ribara na Novom Beogradu, gde je dokazano prisustvo otrovnog oplatola. Dakle, ne mislim da je ovo slučaj „smrdljivih zgrada“, jer se tamo taj smrad uvuče u kožu i kosu i ostaje i kad odatle odete, a ovde to nije slučaj - kaže Nikolić. Povišen nivo fenola u urinu, objašnjava Nikolić, ne mora nužno da znači da su deca bila izložena nekom opasnom materijalu, već da to može biti i posledica veće izloženost nikotinu ili drugim zagađivačima. Prošle godine je u zgradama u naselju Dr Ivan Ribar utvrđena povećana koncentracija opasnog fenola, zbog čega su one prozvane „smrdljive zgrade“, a stanari su bili primorani da se isele. (B. K.)

Predškolska ustanova DECA SU APSOLUTNO BEZBEDNA Prema rečima Jasne Mataruge iz Predškolske ustanove „11. april“, ispitivanje materijala je naloženo nakon inicijative roditelja, jer, kako kaže, zaposleni nisu sumnjali da u njemu postoji nešto problematično. - Deca su u vrtiću apsolutno bezbedna. Međutim, priča da vrtić nije bezbedan krenula je od roditelja i lako se proširila, a sve na osnovu neproverenih informacija. Mi smo zato pozvali „Vinču“ da izvrši analize i roditelji će biti obavešteni.