Borbe

ODMAZDA: Emirati masovno napadali Jemen zbog smrti 45 svojih vojnika

Gubici koalicije u Jemenu podudarili su se sa susretom saudijskog kralja Salmana i američkog predsednika Baraka Obame u Vašingtonu

Planeta
> 07:08h

RIJAD - Vojni avioni Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su izvodili masovne napade na položaje jemenskih pobunjenika u znak odmazde za smrt 45 svojih vojnika, koji su uz desetine drugih poginuli u petak najkrvavijem danu za arapsku koaliciju koju predvodi Saudijska Arabija.

Rijadski mediji objavili su juče da je u pobunjeničkom raketnom napadu u naftom bogatoj provinciji Marib, na istoku Jemena, poginulo i 10 saudijskih vojnika, prenosi AFP. U napadu je pogođen jedan vojni depo, što je izazvalo brojne eksplozije u kojima je, prema saopštenju jemenske vlade, poginulo i pet pripadnika združenih snaga iz Bahreina.

UAE su napad u petak nazvali "kukavičkim", naglašavajući da on neće smanjiti njihovu odanost misiji koalicije arapskih zemalja da povrati na čelo Jemena predsednika Abedrabo Mansura Hadija, koji se nalazi u egzilu. Pobunjenički šiitski Huti, koji imaju podršku Irana, ističu da je napad predstavljao "osvetu" za šest meseci smrtonosnih vazdušnih napada Koalicije.

Ranjenici u Jemenu, Foto: Reuters

Portparol koalicije arapskih zemalja, general Ahmed Asiri, izjavio je danas za sauidijske onlajn medije da borba protiv jemenskih pobunjenika neće oslabiti. "Misija naše koalicije je da povratimo mir i stabilnost u Jemenu", rekao je Asiri, naglašavajući da će vojne operacije biti nastavljene dok taj cilj ne bude ostvaren.

Koalicija je krenula u vazdušne napade u Jemenu kada je predsednik Hadi u martu pobegao u Saudijsku Arabiju, nakon što su pobunjenički Huti ušli u njegovo poslednje utočište, grad Aden. U julu su lojalističke snage, odane Hadiju, ponovo osvojile Aden, a koalicija arapskih zemalja je krenula u kopnenu operaciju u kojoj su pobunjenici proterani iz pet južnih provincija Jemana.

Ispraćaj poginulih vojnika u Emiratima, Foto: Profimedia

Oni, međutim, i dalje drže glavni grad Sanu i znatne delove centralnog i severnog Jemena. U delovanju koalicije trupe UAE su imali vodeću ulogu, a dosad su već na jemenskom ratištu izgubili sedam vojnika. Gubici u petak su, inače, najveći od kada su UAE osnovani 1971. godine. Kada su tela poginulih vojnika juče stigla u Emirate, otpočela je trodnevna nacionalna žalost.

Avioni UAE su jučerašnje vazdušne napade otpočeli još pre zore, a na udaru su se našli provincija Marib, Sana, uporište pobunjenika Saada, na severu zemlje, kao i grad Ib, u Centralnom Jemenu. Avioni UAE takođe su bombardovali oblast Baihan iz koje su, kako se veruje, pobunjenici ispilali fatalnu raketu "točka".

Gubici koalicije u Jemenu podudarili su se sa susretom saudijskog kralja Salmana i američkog predsednika Baraka Obame u Vašingtonu, u kojem je Jemen bio jedna od najznačajnijih tema. Obama je nakon tog susreta izjavio kako se dve strane slažu u pogledu potrebe za obnavljanjem funkcionalne vlade u Jemenu i ublažavanjem humanitarne krize u toj zemlji.

Prema podacima UN, više od 4.500 ljudi je dosad poginulo u jemenskom konfliktu, uključujući i stotine dece. UN upozoravaju kako je Jemen na ivici gladi. Vašington podržava aktivnost koalicije arapskih zemalja, ali je više puta upozorio na njen mogući negativni uticaj na civilno stanovništvo.