Foto: Ap

Od danas i zvanično

ELIZABETA II MONARH S NAJDUŽIM STAŽOM: Ona puca, jaše, tvituje... i ne planira da ode sa trona!

Vladarka Britanije prestigla je čukunbabu Viktoriju. Transformisala je monarhiju i uvela je u moderno doba, ali za 63 godine i 217 dana na tronu nikad nije dala intervju

Planeta
> 07:10h

LONDON - Kraljica Elizabeta Druga (89) danas u 17.30 postaće monarh s najdužim stažom na britanskom tronu, na kome je 63 godine i 217 dana. Ona će srušiti rekord koji je držala njena čukunbaba kraljica Viktorija. Istovremeno je i evropski rekorder po dužini vladavine. Od živih monarha „stariji“ od nje je kralj Tajlanda Rama Deveti, koji vlada 69 godina. Za ceo život Iako rekorder, za razliku od drugih evropskih monarha, ona ne namerava da abdicira. „ To je posao za ceo život“, izjavila je jednom. Elizabeta je promenila čak 12 premijera Velike Britanije. S obzirom na to da je ona suveren i 16 drugih država, promenila je i 13 premijera Australije, 11 Kanade, 14 Novog Zelanda... Uprkos tome što je nekada bila vladar 32 različite države, a 16 njih su postale republike, kao i traumama poput pogibije princeze Dajane, Elizabeta je uspela da staru instituciju uvede u novu eru. Sve to i ne čudi ako se ima u vidu da je reč o vrlo zanimljivoj osobi. Sa 18 godina pristupila teritorijalnoj odbrani zemlje, gde je završila dva zanata - za vozača i auto-mehaničara. Veoma je dobar strelac iz automatskih puŠaka, a veliki je ljubitelj konja, pa i u devetoj deceniji života redovno jaše. Potpuna enigma Takođe, nikad se nije plašila novih tehnologija, pa je prva osoba u Britaniji koja je poslala mejl, i to još 1976. Ne libi se da upotrebi ni novije tehnologije, pa je prošle godine počela da koristi i Tviter. Međutim, uprkos tome što pazi na sopstveni imidž, ili možda baš zbog toga, kraljica Elizabeta nikad nije dala intervju, pa su njeni politički i religiozni stavovi potpuno nepoznati. Inače, britanska monarhija danas će postati najbogatija u istoriji - bogatstvo je uvećala na 22,8 milijardi funti.

I Čarls je u nečemu prvi REKORDER PO STAŽU PRESTOLONASLEDNIKA Zahvaljujući odluci kraljice Elizabete da ne abdicira, njen sin princ Čarls (66) takođe je rekorder - on je princ sa najdužim stažom prestolonaslednika u britanskoj monarhiji. S obzirom na to da je tu titulu poneo u februaru 1952, kada je imao samo tri godine, kraljevsku krunu kao prvi u redu za nasledstvo čeka više od 63 godine. Prethodni rekord držao njegov čukundeda kralj Edvard VII, koji je bio prestolonaslednik 59 godina, a po smrti majke Viktorije vladao je svega devet godina.